Activiteiten

Op zoek naar info over onze Leesgroep? Ga naar onze Leesgroeppagina!

Tentoonstelling: Cis Van Peer

December 2018 - januari 2019

Tijdens de maanden december en januari stelt Cis Van Peer eigen werk tentoon in de bib.

Cis Van Peer

Een expo in de bib is als thuiskomen. Ik ben altijd een liefhebber van taal en boeken geweest. Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd. Fictie en verbeeldingskracht zijn essentiële bouwstenen van het leven. Ik schrijf ook zelf en ben acteur bij toneelgroep Wuivend Riet.

Naast literatuur en theater zijn de beeldende kunsten mijn andere passie. Voor zover ik me kan herinneren, ben ik geïnteresseerd geweest in kunst. Sinds een tiental jaar ben ik intensief bezig met schilderen en beeldhouwen. Mijn schilderijen zijn geleidelijk op een tweesprong gekomen tussen figuratie en abstractie. Na veel experimenteren heb ik een techniek ontwikkeld, onder meer op basis van kalkverf, steenpoeder en olieverf, om al fresco te werken op panelen. Het zijn abstracte materiewerken met een natuurlijk glanseffect, een soort mentale landschappen of mindscapes die een bepaald stemmingspalet moeten oproepen. Het is telkens een zoeken naar harmonie in de kleuren, evenwicht in de compositie en uiteraard expressiekracht.

Ook met mijn beelden heb ik een evolutie doorgemaakt waarbij ik het figuratieve steeds meer ben gaan loslaten. Een proces van graven naar vloeiende essentie, van schrappen wat overtollig is (iets wat inherent is aan wat een beeldhouwer doet: weghalen om te scheppen), van streven naar de zuiverste expressie.

Zoals in alles wat ik doe, vind ik de inspiratie in mijn eigen verbeelding. Mijn beelden en schilderijen nopen de toeschouwer tot reflectie. Met een semi-abstracte vormentaal wil ik een potentiële, vaak ongrijpbare werkelijkheid oproepen die pas betekenis krijgt in de ogen van de toeschouwer. Ik tracht daarbij zo min mogelijk terug te grijpen naar bestaande referenties.


www.cisvanpeer.be

De tentoonstelling is doorlopend en gratis te bekijken tijdens de openingsuren van de bib.
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: Bitcoin en blockchain

Woensdag 30 januari om 20u

Computerwetenschapper prof. Bjorn De Sutter doet het verhaal van bitcoins en blockchain. Hij heeft het over de mogelijke toepassingen alsook technologische achtergrond en ethische aspecten.

Hype of een echte revolutie?

De afgelopen jaren was het moeilijk om de hype van Bitcoin en andere cryptomunten te negeren. Er bestaan al meer cryptomunten dan er echte valuta’s zijn! Maar hoe werkt dat nu, cryptomunten? Wat zijn er de voordelen van en de mogelijke risico’s? En hoe zit het met de technologie aan de basis ervan, de zogenaamde blockchains? Is dat echt zo’n disruptieve technologie als soms beweerd wordt? Zal die samen met artificiële intelligentie en robotica de wereld zoals we die kennen op zijn kop zetten? In deze voordracht proberen we op deze vragen een antwoord te bieden. Zowel de mogelijke toepassingen als technologische en ethische aspecten zullen daarbij aan bod komen.

Prof. Bjorn De Sutter is als computerwetenschapper verbonden aan de Universiteit Gent.

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Poëzie: Elvis Peeters

Woensdag 6 februari om 20u

In het kader van de Poëzieweek geeft Elvis Peeters een performance in de bib.

Een pittige performance met poëzie en aanverwanten waarbij Elvis Peeters plukt uit zijn rijke oeuvre van gedichten tot liedteksten en poëtisch proza.

Elvis Peeters (ook rockzanger bij Aroma di Amore, De Legende en tegenwoordig Wilderman) schrijft zijn oeuvre samen met Nicole Van Bael. Zijn roman De ontelbaren haalde in 2006 de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Zijn felbesproken roman Wij (2009) over jongeren, moraal en de vrije markt, werd verfilmd (Belgische première 23 september 2018). Zijn roman Dinsdag (2012) haalde de shortlist van zowel AKO als Libris Literatuurprijs. De roman Jacht (2015) waarin dieren kunnen denken, werd vertaald naar het Spaans. In januari 2018 verscheen zijn roman Brood over een jonge vluchteling die opgroeit zonder een jeugd te kennen. In september 2018 verscheen zijn dichtbundel Antithesen. Eerder dat jaar verscheen een verzameling songteksten onder de titel Mijn lichaam weet het niet. Zijn werk wordt vertaald naar o.a. het Duits, Turks, Japans, Deens, Kroatisch en Spaans.

Met steun van het Vlaams Fonds voor de LetterenGratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren

Lezing: Digitaal ontmaagd

Dinsdag 12 februari om 20u

Sarah Van Gysegem (Gezinsbond) geeft tips voor seksuele voorlichting en praten over seks met je tieners in deze tijden van smartphones en sexting.

Over bloemetjes, bijtjes en dickpics.

Met je pubers over seks praten: niet simpel. Ben je bang om je bloot te geven en is sexting ver van je bed? Je krijgt a.d.h.v. concrete situaties praktische tips waarmee je een heel eind verder geraakt. Zo kan je met een gerust hart je tieners hun weg laten zoeken op het pad van liefde en seks. In real life én digitaal.

Begeleid door Sarah Van Gysegem, redacteur van BOTsing en auteur van de boeken ‘Typisch Tieners’ en 'Digitaal ontmaagd'.

Doelgroep: ouders van tieners.

Organisatie i.s.m. Gezinsbond.

Gratis - vooraf inschrijven!
Opgelet: minimum 30 personen
Organisatie: i.s.m. Gezinsbond

Lezing/concert: Flamenco

Donderdag 14 februari om 20u

Flamencogitarist Jur Vermijs vertelt over deze intrigerende muziekvorm en illustreert met zijn eigen gitaarspel.

Een reis door Andalusië

Een combinatie van een lezing met een gitaarconcert.
 
Aan de hand van de belangrijke plekken in Andalusië wordt het publiek meegenomen door de geschiedenis van Spanje en het ontstaan van de flamenco. Wat is flamenco nu precies? Wat maakt deze prachtige kunstvorm zo bijzonder? Waar wordt over gezongen? Hoe werken die intrigerende ritmes? Al deze zaken komen voorbij in de lezing, die voor iedereen, van leek tot liefhebber, toegankelijk is.
 
Tijdens het concert krijgt het publiek een mooie demonstratie van de grote verscheidenheid van de flamencogitaar: van ritmisch opzwepende passages tot dromerige melodieën. 
Een programma dat zowel interessant kan zijn voor wie meer wil weten over de flamenco als voor hen die simpelweg willen genieten van mooie muziek.

Jur Vermijs (Maastricht, 1990) had al op jonge leeftijd voor het eerst een gitaar in handen. Als puber belandde hij in verscheidene blues en rock&roll bandjes uit Amsterdam, waarin hij elektrisch gitaar speelde. Rond zijn 17e kwam hij in aanraking met flamenco en is sindsdien niet meer gestopt dit te spelen. Ondertussen heeft hij het conservatorium afgerond als leerling van meestergitarist Paco Peña en heeft ook een jaar in Spanje gestudeerd. Momenteel speelt hij veel met verschillende formaties en werkt hij aan eigen composities.

jurvermijs.com

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Film: Theaterwandeling WOI

Woensdag 20 februari 2019 om 20u

Op 19 augustus vond in Boutersem een historische evocatie plaats van wat onze dorpelingen honderd jaar geleden tijdens de Duitse bezetting meemaakten. Heemkundige Kring Velpeleven vertoont de reportage die hierover gemaakt werd.

19 augustus was een historische dag in Boutersem omdat op die dag in de deelgemeenten Roosbeek, Kerkom en Vertrijk een historische evocatie plaatsvond van de droevige gebeurtenissen die onze dorpelingen honderd jaar eerder tijdens de Duitse bezetting meemaakten. Wat er toen gebeurde zal wel het treurige lot geweest zin van heel wat mensen in vele Vlaamse dorpen. Maar het gemeentebestuur, de cultuurdienst en de Heemkundige Kring Velpeleven meenden dat een passende herdenking op zijn plaats was.

Het werd een theaterwandeling waarbij gebeurtenissen van toen zo correct mogelijk opgevoerd werden door 76 vrijwilligers, figuranten, soldaten in uniformen van toen en burgers in passende klederdracht. Dit alles onder regie van Chille Michiels en Guy Van Swijgenhoven. Het ganse evenement werd op beeld gezet door cameraman Daniël Langendries die er een prachtige reportage van maakte.

Het is dit beeldverslag dat we graag aan de geïnteresseerden willen tonen.

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Velpeleven en Cultuurdienst Boutersem i.s.m. Bib Boutersem

Infosessie: Dakisolatie

Woensdag 6 maart om 19u30

Naar aanleiding van de thermografische foto die vorige winter van Boutersem gemaakt werd geeft een expert van Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen informatie over het isoleren van zowel platte als hellende daken. Organisatie: Milieudienst i.s.m. Bib Boutersem.

Isoleren van hellende en platte daken

Goede dakisolatie is een absolute must als je niet al je warmte wil verliezen langs je dak.

In deze sessie:
- Maak je kennis met de principes van correct isoleren.
- Leer je deze principes toepassen bij zoldervloer- of dakisolatie van hellende daken en bij platte daken.

Info over de thermografische foto op de website van boutersem.Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Milieudienst Boutersem i.s.m. Bib Boutersem en Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen

Lezing: De onfatsoenlijken (Jan Antonissen)

Woensdag 13 maart 2019 om 20u

Journalist Jan Antonissen interviewde hen die meestal geen stem hebben. De enige uiting van hun angst en machteloosheid is hun extremistisch en racistische stemgedrag. Blijven we ze verfoeien zonder meer, of durven we luisteren naar hun verhaal? Afspraak in de bib.

Een reis door populistisch Europa

Ze zijn overal. Ze begrijpen het niet. Ze deugen niet. Ze zijn een gevaar, een pest, een schandvlek. In De onfatsoenlijken gaat Jan Antonissen op zoek naar de mensen die door de goegemeente met de nek worden aangekeken: de bange blanke mannen en vrouwen, het racistische stemvee van de populisten, de white trash uit onze voorsteden. Het zijn medeburgers voor wie de globalisering geen pretpark is, met leuke citytrips en goedbetaald kenniswerk. Die verliezers vindt Antonissen in de vele oude industriebekkens die Europa rijk is, van het Ruhrgebied tot Limburg, en van Noord-Frankrijk tot de Povlakte.
 
Het boek "De onfatsoenlijken" is een roadmovie waarin iedereen een stuk van zichzelf zal herkennen. Angst om het morgen slechter te hebben dan vandaag is niemand vreemd. De mensen die de pech hebben om uit de middenklasse te tuimelen, naar hen kijkt niemand meer om. Jan Antonissen noteert hun brutale levensverhalen en beschrijft hoe velen van hen blijven knokken om te overleven. Hij doet hun verhaal in de bib.

Jan Antonissen (1964) werkt al dertig jaar lang als journalist, het grootste deel van de tijd voor Humo. Daarnaast maakte hij documentaires voor Canvas: Belga Sport, Naar het hart van de koning en Spul.

In de bib:

- De onfatsoenlijken : een reis door populistisch Europa - ANTONISSEN, Jan

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: De kinderen van de repressie

Woensdag 20 maart om 20u

Historicus Koen Aerts geeft een lezing over de bevrijding, collaboratie en repressie tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Bevrijding, collaboratie en repressie: geschiedenis en herinnering.

De Tweede Wereldoorlog werpt een lange schaduw. Tot vandaag leidt het verleden van de jaren veertig nog regelmatig tot beroering en debatten op het politieke en publieke forum. Ook persoonlijk is de belangstelling groot. Vele mensen kennen de verhalen via familie uit eerste hand. De beeldvorming en herinneringen van bevrijding, collaboratie en repressie zijn vaak erg beladen en verschillend van wat we op basis van onderzoek weten. Deze lezing brengt dat spanningsveld in kaart met het verhaal vanaf september 1944. Hoe kregen deze thema’s een plaats in het collectief geheugen van de samenleving en wat is de wetenschappelijke stand van zaken?

Koen Aerts is doctor in de geschiedenis en als postdoctoraal onderzoeker bij het FWO-Vlaanderen verbonden aan de Universiteit van Gent. Hij publiceerde verschillende bijdragen over de collaboratie en repressie in België. Hij verzorgde ook de wetenschappelijke begeleiding van de Canvas-reeks Kinderen van de collaboratie.

In de bib:

- Repressie zonder maat of einde? : de juridische reïntegratie van collaborateurs in de Belgische staat na de Tweede Wereldoorlog - AERTS, Koen
- Kinderen van de repressie : hoe Vlaanderen worstelt met de bestraffing van de collaboratie - AERTS, Koen


Gratis
Vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: E.T. op Antarctica

Woensdag 27 maart 2019 om 20u

Steven Goderis doet het verhaal van buitenaards materiaal op de Zuidpool en zijn onderzoek naar het onstaan van de aarde en het zonnestelsel.

De onophoudelijke zoektocht naar extraterrestrisch materiaal op Antarctica

Prof. Dr. Steven Goderis is een geochemicus aan de Vrije Universiteit Brussel waar hij onderzoek doet naar de vorming en evolutie van het zonnestelsel en de aarde. Om meer te weten te komen over de geschiedenis van de aarde, bestudeert hij niet enkel aardse gesteenten, maar ook meteorieten en micrometeorieten, onder meer gevonden op Antarctica. Sinds 2009 neemt hij deel aan wetenschappelijke expedities op het meest zuidelijke continent, waarbij de focus ook ligt op de kleinste fractie van het extraterrestrische materiaal dat de aarde bereikt. In februari van 2018 keerden Steven Goderis en een collega van de Université Libre de Bruxelles terug naar het Sør Rondane gebergte in de regio rond het Belgische Prinses Elisabeth-station, waar naar schatting 30,000 tot 50,000 micrometeorieten werden verzameld.

Gratis - vooraf inschrijven
Organisatie: Bib Boutersem

Boost jezelf-leesclub: Borderline times

Donderdag 4 april om 20u

Wil jij ook graag de wereld om je heen beter kunnen begrijpen? En doe je dat liefst met een boek? Dan is de Boost Jezelf-Leesclub iets voor jou.  Op deze bijeenkomst van de Boost Jezelf-Leesclub gaan we aan de slag met het boek "Borderline times" van Dirk De Wachter. De bib bezorgt elke deelnemer vooraf het boek. Begeleidster is Katrien Elen. 

De Boost Jezelf-Leesclub

Wil jij ook graag een beter geïnformeerde versie van jezelf worden? Lees je wel eens non-fictie, maar doe je er helemaal niets mee? In deze leesclub lees je vooraf een actueel boek rond een specifiek thema. Dat kan gaan van maatschappelijk relevante onderwerpen tot ideeën uit de psychologie en sociologie. De bib bezorgt iedere deelnemer enkele weken voordien een exemplaar van het boek. 

Tijdens de bijeenkomst wisselen we niet alleen lees- en persoonlijke ervaringen uit, maar gaan we via enkele oefeningen ook kijken wat het boek in jouw leven zou kunnen betekenen. Verrijkend, dat is zeker!

Je schrijft je in per sessie.


Donderdag 4 april 2019

Borderline Times (Dirk De Wachter)


Zijn we allemaal ziek?

Volgens psychiater Dirk De Wachter leven we in borderlinetijden. Het is de meest gestelde diagnose uit de psychiatrie, de grens tussen patiënten en niet-patiënten vervaagt. De Wachter beweert bovendien dat onze maatschappij niet alleen psychisch ziek is maar ook op sociologisch, cultureel en sociologisch vlak. Gelukkig identificeert de psychiater ook enkele hoopgevende signalen om weerstand te bieden aan het pessimisme.

Enkele vragen die aan bod zullen komen tijdens de leesclub

- Herkennen we onszelf in de diagnose die Dirk De Wachter stelt?
- Is de maatschappij veranderd sinds het boek is verschenen?
- Wat kan/wil jij doen om het verschil te maken?

Begeleider van de leesclub is Katrien Elen. Als journaliste verslindt zij stapels boeken. Op haar literaire blog thisishowweread.be kan je alvast kennismaken.

In de bib:
Wie: Katrien Elen (Boekenmeisje op thisishowweread.be, Freelance journaliste en tekstschrijver.)

Inschrijven voor 1 maart!
Min. 5 - max. 12 personen
Prijs: 5 euro
Organisatie: Bib Boutersem

Initiatie Buikdansen

Donderdag 25 april om 20u

Een initiatie-avond buikdansen door MizkaoZ.

Tribal Fusion Bellydance met MizkaoZ

Een boeiende les Tribal Fusion Bellydance

Overgewaaid vanuit de V.S. en nog iets minder gekend in ons land: Tribal Fusion! Deze moderne, Westerse vorm van buikdans combineert American Tribal Style buikdans met andere dansvormen. Tribal Fusion verlegt daarbij continu alle grenzen, en dat is ook wat wij in deze les zullen doen! Je leert de basis van Tribal Fusion Bellydance en proeft van de verschillende stijlen binnen deze mooie dans.

MizkaoZ geeft al les sinds 2014. De vele stages die ze zowel in het binnen- als buitenland volgt, zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie voor haar om deze jonge, nieuwe vorm van buikdans te blijven uitdiepen en delen met andere danseressen.

Gratis
Vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Zoek in (ook voorbije) activiteiten: