Activiteiten

Op zoek naar info over onze Leesgroep? Ga naar onze Leesgroeppagina!

Tentoonstelling: Karlien Kellens

Februari - maart 2019 om 10u

Tijdens de maanden februari en maart stelt Karlien Kellens eigen schilderijen tentoon aan de muren van de bib.

Elk doek is
een onderweg zijn,
een zoeken naar balans,
een spel van vallen en opstaan,
van verbinden,
van rust en beweging,
van experiment en plezier,
van verwondering,
een manifestatie vanuit
het verlangen
te zijn.  

Met
acrylverf,
inkt,
ecoline,
papier,
spraypaint,
verpakkingsafval,
houtskool,
water,

nodig ik je uit
om dichter te kijken,
om afstand te nemen,
om het ongrijpbare te laten,
om er een moment van plezier
in te beleven.

Karlien Kellens


De tentoonstelling is doorlopend en gratis te bekijken tijdens de openingsuren van de bib.
Organisatie: Bib Boutersem

Infosessie: Dakisolatie

Woensdag 6 maart om 19u30

Naar aanleiding van de thermografische foto die vorige winter van Boutersem gemaakt werd geeft een expert van Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen informatie over het isoleren van zowel platte als hellende daken. Organisatie: Milieudienst i.s.m. Bib Boutersem.

Isoleren van hellende en platte daken

Goede dakisolatie is een absolute must als je niet al je warmte wil verliezen langs je dak.

In deze sessie:
- Maak je kennis met de principes van correct isoleren.
- Leer je deze principes toepassen bij zoldervloer- of dakisolatie van hellende daken en bij platte daken.

Info over de thermografische foto op de website van boutersem.


Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen

Vooraf inschrijven! www.vormingplusob.be

Gratis - vooraf inschrijven via www.vormingplusob.be
Organisatie: Milieudienst Boutersem i.s.m. Bib Boutersem en Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen en Vormingplus Oost-Brabant

Lezing: De onfatsoenlijken (Jan Antonissen)

Woensdag 13 maart 2019 om 20u

Journalist Jan Antonissen interviewde hen die meestal geen stem hebben. De enige uiting van hun angst en machteloosheid is hun extremistisch en racistische stemgedrag. Blijven we ze verfoeien zonder meer, of durven we luisteren naar hun verhaal? Afspraak in de bib.

Een reis door populistisch Europa

Ze zijn overal. Ze begrijpen het niet. Ze deugen niet. Ze zijn een gevaar, een pest, een schandvlek. In De onfatsoenlijken gaat Jan Antonissen op zoek naar de mensen die door de goegemeente met de nek worden aangekeken: de bange blanke mannen en vrouwen, het racistische stemvee van de populisten, de white trash uit onze voorsteden. Het zijn medeburgers voor wie de globalisering geen pretpark is, met leuke citytrips en goedbetaald kenniswerk. Die verliezers vindt Antonissen in de vele oude industriebekkens die Europa rijk is, van het Ruhrgebied tot Limburg, en van Noord-Frankrijk tot de Povlakte.
 
Het boek "De onfatsoenlijken" is een roadmovie waarin iedereen een stuk van zichzelf zal herkennen. Angst om het morgen slechter te hebben dan vandaag is niemand vreemd. De mensen die de pech hebben om uit de middenklasse te tuimelen, naar hen kijkt niemand meer om. Jan Antonissen noteert hun brutale levensverhalen en beschrijft hoe velen van hen blijven knokken om te overleven. Hij doet hun verhaal in de bib.

Jan Antonissen (1964) werkt al dertig jaar lang als journalist, het grootste deel van de tijd voor Humo. Daarnaast maakte hij documentaires voor Canvas: Belga Sport, Naar het hart van de koning en Spul.

In de bib:

- De onfatsoenlijken : een reis door populistisch Europa - ANTONISSEN, Jan

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: De kinderen van de repressie

Woensdag 20 maart om 20u

Historicus Koen Aerts geeft een lezing over de bevrijding, collaboratie en repressie tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Bevrijding, collaboratie en repressie: geschiedenis en herinnering.

De Tweede Wereldoorlog werpt een lange schaduw. Tot vandaag leidt het verleden van de jaren veertig nog regelmatig tot beroering en debatten op het politieke en publieke forum. Ook persoonlijk is de belangstelling groot. Vele mensen kennen de verhalen via familie uit eerste hand. De beeldvorming en herinneringen van bevrijding, collaboratie en repressie zijn vaak erg beladen en verschillend van wat we op basis van onderzoek weten. Deze lezing brengt dat spanningsveld in kaart met het verhaal vanaf september 1944. Hoe kregen deze thema’s een plaats in het collectief geheugen van de samenleving en wat is de wetenschappelijke stand van zaken?

Koen Aerts is doctor in de geschiedenis en als postdoctoraal onderzoeker bij het FWO-Vlaanderen verbonden aan de Universiteit van Gent. Hij publiceerde verschillende bijdragen over de collaboratie en repressie in België. Hij verzorgde ook de wetenschappelijke begeleiding van de Canvas-reeks Kinderen van de collaboratie.

In de bib:

- Repressie zonder maat of einde? : de juridische reïntegratie van collaborateurs in de Belgische staat na de Tweede Wereldoorlog - AERTS, Koen
- Kinderen van de repressie : hoe Vlaanderen worstelt met de bestraffing van de collaboratie - AERTS, Koen


Gratis
Vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: E.T. op Antarctica

Woensdag 27 maart 2019 om 20u

Steven Goderis doet het verhaal van buitenaards materiaal op de Zuidpool en zijn onderzoek naar het onstaan van de aarde en het zonnestelsel.

De onophoudelijke zoektocht naar extraterrestrisch materiaal op Antarctica

Prof. Dr. Steven Goderis is een geochemicus aan de Vrije Universiteit Brussel waar hij onderzoek doet naar de vorming en evolutie van het zonnestelsel en de aarde. Om meer te weten te komen over de geschiedenis van de aarde, bestudeert hij niet enkel aardse gesteenten, maar ook meteorieten en micrometeorieten, onder meer gevonden op Antarctica. Sinds 2009 neemt hij deel aan wetenschappelijke expedities op het meest zuidelijke continent, waarbij de focus ook ligt op de kleinste fractie van het extraterrestrische materiaal dat de aarde bereikt. In februari van 2018 keerden Steven Goderis en een collega van de Université Libre de Bruxelles terug naar het Sør Rondane gebergte in de regio rond het Belgische Prinses Elisabeth-station, waar naar schatting 30,000 tot 50,000 micrometeorieten werden verzameld.

Gratis - vooraf inschrijven
Organisatie: Bib Boutersem

Boost jezelf-leesclub: Borderline times

Donderdag 4 april om 20u

Wil jij ook graag de wereld om je heen beter kunnen begrijpen? En doe je dat liefst met een boek? Dan is de Boost Jezelf-Leesclub iets voor jou.  Op deze bijeenkomst van de Boost Jezelf-Leesclub gaan we aan de slag met het boek "Borderline times" van Dirk De Wachter. De bib bezorgt elke deelnemer vooraf het boek. Begeleidster is Katrien Elen. 

De Boost Jezelf-Leesclub

Wil jij ook graag een beter geïnformeerde versie van jezelf worden? Lees je wel eens non-fictie, maar doe je er helemaal niets mee? In deze leesclub lees je vooraf een actueel boek rond een specifiek thema. Dat kan gaan van maatschappelijk relevante onderwerpen tot ideeën uit de psychologie en sociologie. De bib bezorgt iedere deelnemer enkele weken voordien een exemplaar van het boek. 

Tijdens de bijeenkomst wisselen we niet alleen lees- en persoonlijke ervaringen uit, maar gaan we via enkele oefeningen ook kijken wat het boek in jouw leven zou kunnen betekenen. Verrijkend, dat is zeker!

Je schrijft je in per sessie.


Donderdag 4 april 2019

Borderline Times (Dirk De Wachter)


Zijn we allemaal ziek?

Volgens psychiater Dirk De Wachter leven we in borderlinetijden. Het is de meest gestelde diagnose uit de psychiatrie, de grens tussen patiënten en niet-patiënten vervaagt. De Wachter beweert bovendien dat onze maatschappij niet alleen psychisch ziek is maar ook op sociologisch, cultureel en sociologisch vlak. Gelukkig identificeert de psychiater ook enkele hoopgevende signalen om weerstand te bieden aan het pessimisme.

Enkele vragen die aan bod zullen komen tijdens de leesclub

- Herkennen we onszelf in de diagnose die Dirk De Wachter stelt?
- Is de maatschappij veranderd sinds het boek is verschenen?
- Wat kan/wil jij doen om het verschil te maken?

Begeleider van de leesclub is Katrien Elen. Als journaliste verslindt zij stapels boeken. Op haar literaire blog thisishowweread.be kan je alvast kennismaken.

In de bib:
Wie: Katrien Elen (Boekenmeisje op thisishowweread.be, Freelance journaliste en tekstschrijver.)

Inschrijven voor 1 maart!
Min. 5 - max. 12 personen
Prijs: 5 euro
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: De energietransitie

Woensdag 24 april 2019 om 20u

Energie-expert Johan Driesen heeft het over de uitdagingen voor ons electriciteitsnet en onze energievoorziening in het algemeen in de transitie naar duurzaamheid.

In deze lezing bespreken we wat de uitdagingen zijn die verbonden zijn aan het duurzaam maken van onze energievoorziening, met een focus op het elektrische energiesysteem. We bespreken eerst wat de mogelijkheden zijn op het vlak van hernieuwbare energie en de toekomst van bijv. kernenergie. De consequenties voor het elektriciteitsnetwerk en de mogelijkheden van energie-opslag in bijv. batterijen of waterstof komen aan bod. Tenslotte bekijken we nog wat er in de toekomst te verwachten is aan de verbruikszijde, in gebouwen en ook transport.

Professor Johan Driesen is werkzaam bij de KULeuven, aan de afdeling Elektrische Energie en Computerarchitecturen. Hij is ook betrokken bij het kennisinstituut EnergyVille in Genk, waarvoor hij recent de Febeliec Energy Award kreeg.

 

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem i.s.m. Milieudienst Boutersem

Initiatie Buikdansen

Donderdag 25 april om 20u

Een initiatie-avond buikdansen door MizkaoZ.

Tribal Fusion Bellydance met MizkaoZ

Een boeiende les Tribal Fusion Bellydance

Overgewaaid vanuit de V.S. en nog iets minder gekend in ons land: Tribal Fusion! Deze moderne, Westerse vorm van buikdans combineert American Tribal Style buikdans met andere dansvormen. Tribal Fusion verlegt daarbij continu alle grenzen, en dat is ook wat wij in deze les zullen doen! Je leert de basis van Tribal Fusion Bellydance en proeft van de verschillende stijlen binnen deze mooie dans.

MizkaoZ geeft al les sinds 2014. De vele stages die ze zowel in het binnen- als buitenland volgt, zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie voor haar om deze jonge, nieuwe vorm van buikdans te blijven uitdiepen en delen met andere danseressen.

Max. 15 personen
Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Zoek in (ook voorbije) activiteiten: