Activiteiten

Op zoek naar info over onze Leesgroep? Ga naar onze Leesgroeppagina!

Cursus: Zelf paddenstoelen kweken

Woensdag 17 oktober 2018 om 20u

Experte Ann van Belle (Mycobois) vertelt hoe je zelf met een minimum aan inspanning en plaats gemakkelijk verschillende soorten eetbare paddenstoelen kan kweken voor eigen gebruik.

Aan de hand van beeldmateriaal wordt de teeltcyclus van een aantal houtbewonende soorten (oesterzwam, shiitake, enoki,...) en een aantal bodembewonende soorten (pied bleu, bietenputzwam, geschubde inktzwam, kampernoeli..) toegelicht. Er is ook een demonstratie voorzien over het inenten van hout met de gewenste paddenstoelensoort en hoe je op eenvoudige wijze kleine teeltsubstraten kan maken.

Wie: Ann Van Belle (mycobois.be)
Gratis - vooraf inschrijven
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: Exoplaneten

Woensdag 24 oktober om 20u

Joost Verheyden van VVS Capella vertelt het verhaal van wondere werelden buiten ons zonnestelsel.

Exoplaneten: ongeziene werelden in het heelal

Exoplaneten zijn ook planeten, alleen draaien ze niet rond onze zon, maar rond andere sterren in het heelal. Ze zijn steeds een vermoeden geweest, totdat een Franse sterrenwacht begin de jaren '90 wel degelijk bewijs leverde van hun bestaan. En hoe een amateur-astronoom uit Boutersem dat zelf ook deed vanuit zijn tuin. En hoe professionele sterrenkundigen uit Boutersem meewerken aan missies met ruimtetuigen. Sinds die ruimtetuigen er specifiek naar zijn beginnen te zoeken, zijn ze bij de duizenden ontdekt. En dan komt natuurlijk de vraag: is er leven op? kunnen we er zelf wonen? Dat allemaal in een spannend verhaal in de Bib. Van Boutersem natuurlijk.

Wie: Joost Verheyden (VVS Capella)

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: VVS Capella i.s.m. Bib Boutersem

Lezing: Frank Zappa

Woensdag 7 november 2018 om 20u

Muzikant, radiomaker en fan Zjakki Willems geeft een lezing over één van de meest eigenzinnige muzikanten die de muziekwereld gekend heeft: Frank Zappa.

Weinig muzikanten waren zo veelzijdig als Frank Zappa: gitarist, zanger, componist, humorist, conceptueel kunstenaar, filmmaker, performance artiest... Zijn eigenzinnige werk valt niet in één vakje te stoppen, maar bevat raakpunten met blues, rock, jazz, hedendaags klassiek, avant-garde en experimentele muziek. Zijn muziek is tijdloos, zoals ook de muziek van zijn idolen Edgard Varèse, Igor Stravinsky, Anton Webern en Johnny "Guitar" Watson tijdloos is. Het feit alleen al dat je deze vier zeer uiteenlopende muzikant-componisten in één adem aan Zappa kunt linken, toont aan dat hij geen doordeweekse songschrijver was. Hij schreef met evenveel gemak een rocksong als een werk voor symfonieorkest. Hij begon trouwens als klassieke componist en ging zich pas later op rockmuziek toeleggen. Veel van zijn rocknummers zijn zo veelgelaagd, dat het eigenlijk klassieke composities zijn in rockformaat. Het is geen toeval dat zijn werk al door tal van gerenommeerde klassieke ensembles is gespeeld: het London Symphony Orchestra, het Ensemble InterContemporain, de Brussels Philharmonic, het Ensemble Modern, het Los Angeles Philharmonic Orchestra… Deze lezing probeert een zicht te geven op de complexe persoonlijkheid en het uitgebreide oeuvre van deze geniale iconoclast - al kennen meer mensen hem van de foto op de plee dan van zijn muziek!

Zjakki Willems zag Frank Zappa voor het eerst in 1970 in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Het was het legendarische pre-200 Motels concert. Sindsdien is hij Zappa blijven volgen: hij heeft een paar tientallen concerten van hem gezien en hem ook een dozijn keren ontmoet en/of geïnterviewd. Hij heeft enkele radioseries over Zappa gemaakt (voor de VPRO en voor de VRT). In 2014 was hij curator van het Zappa festival Arf ! Arf ! Arf ! in deSingel

Gratis - Vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Boost jezelf-leesclub: Een jaar lang ja

Woensdag 14 november om 19u30

Wil jij ook graag een betere versie van jezelf worden? ​Op deze bijeenkomst van de Boost Jezelf-Leesclub gaan we aan de slag met het boek "Een jaar lang ja" van Shonda Rimes: durf meer, doe meer, leef meer. De bib bezorgt elke deelnemer vooraf het boek. Begeleidster is Katrien Elen.

De Boost Jezelf-Leesclub

Wil jij ook graag een betere versie van jezelf worden? Lees je wel eens een zelfhulpboek, maar doe je er helemaal niets mee? In deze leesclub lees je vooraf een actueel zelfhulpboek rond een specifiek thema. Dat kan gaan van 'efficiënter werken', over 'omgaan met verlies' tot 'een minimalistische levensstijl'. De bib bezorgt iedere deelnemer vooraf een exemplaar van het boek.

Tijdens de bijeenkomst wisselen we niet alleen lees- en persoonlijke ervaringen uit, maar gaan we via enkele oefeningen ook echt aan de slag met de praktische tips uit het boek. Zo word jij dit jaar misschien nog wel de allerbeste versie van jezelf!

Je schrijft je in per sessie.

Woensdag 14 november: Een jaar lang ja (Shonda Rimes)

Durf meer, doe meer, leef meer!

Als tekstschrijver van populaire series als Grey’s Anatomy en Scandal is Shonda Rimes één van de meest invloedrijke vrouwen van de Verenigde Staten. Wanneer ze uitgenodigd wordt voor een televisie-interview of moet spreken voor publiek, staat ze echter doodangsten uit. Terwijl haar personages groots en meeslepend leven, hangt ze thuis rond in pyjama met een portie comfortfood en een glas rode wijn. Als ze beseft dat – als ze echt had kunnen kiezen – ze had bedankt voor een diner met president Obama, wil ze niet langer haar leven laten bepalen door angst. Ze zal een jaar lang ja zeggen tegen alles wat haar bang maakt.

Voor wie?

Zit je vast in je comfort zone? Is je leven best wel behaaglijk maar voel je je vanbinnen verdoofd? Dan kan Een jaar lang ja je opnieuw die vonk doen voelen. Veins je als introvert nog liever dat je ziek bent dan dat je spreekt in het openbaar? Mis je leuke kansen en events omdat angst in de weg zit? Dan leert Shonda je dat je alleen door te doen vanonder het warme en afvlakkende dekentje van je leven kan geraken.

Begeleider van de leesclub is Katrien Elen. Als journaliste bij het maandblad Psychologies verslindt zij stapels zelfhulpboeken. Op haar literaire blog thisishowweread.be kan je alvast kennismaken.

Schrijf je in voor 15 oktober. Min. 5 - max. 10 personen!

In de bib:

- Een jaar lang ja - Shonda Rhimes

Wie: Katrien Elen (Boekenmeisje op thisishowweread.be, Freelance journaliste bij Psychologies, Stafmedewerker bij CLIP Taalvakanties)

Inschrijven voor 15 oktober!
Min. 5 - max. 10 personen
Prijs: 5 euro
Organisatie: Bib Boutersem

Voorstelling: Voor jou van mij

Donderdag 15 november om 10u

De bib nodigt kinderen van de 3de kleuterklas uit voor een voorstelling van Creatief Atelier Pikarnel.

Cadeautjestijd! Heerlijk! Inpakken, uitpakken, stiekem piepen, ongeduldig schudden, draaien, even voelen… groot, klein, kaal of met een grote strik of gewoon, in een doosje.

Het grootste cadeau is vast en zeker voor mij, voor mij alleen.
 
Maar, hé, wat is dat??

Voor jou van mij is een muzikale voorstelling boordevol verrassingen, nieuwsgierigheid, dankbaarheid en het allermooiste geschenk. (dat daarom niet altijd het grootste hoeft te zijn)

pikarnel.com

De bib zal alle 3de kleuterklassen van Boutersem uitnodigen.
Organisatie: Samenwerking bibliotheken regio Hageland

Lezing: Zooikoorts

Woensdag 21 november om 20u

Druk druk druk? Stress? Geen tijd? Rommel? Té veel? Kortom: Zooikoorts? Steeds meer mensen snakken naar een soberder, rustiger leven. Maar hoe? Hein Zegers schreef er een boek over. Hij geeft tekst en uitleg in de bib.

Zooikoorts (zn. - m./v.): Ziekte getypeerd door een overvloed aan spullen en bezigheden. Neemt de laatste tijd epidemische vormen aan. Frequente symptomen zijn: geen plaats meer in kasten en/of een overvolle agenda. Gaat gepaard met een knagend gevoel van onwelzijn. Treedt vaak samen op met Zintekortstoornis.
Daarover gaat het boek Zooikoorts: van rommel en drukte naar rust en zin met de BASICS-therapie. Auteur Hein Zegers werd geboren in Anderlecht. Vanuit Anderlecht trok hij de wijde wereld in. Hij groeide uit tot de eerste Positieve Psycholoog van Vlaanderen. Hij is Master of Science in de Psychologie en ook Master of Arts in de Filologie. De voorbije twintig jaar deed hij in meer dan honderd verschillende landen veldwerk rond versoberen, welzijn en zin. Hein is ook één van de topexperts in het ‘World Book of Happiness’. In de lezing reikt hij handige tools aan om meer rust te brengen in ons leven, weg uit de vicieuze cirkel waarin we blijven ronddraaien.

In de bib:


- Zooikoorts : van rommel en drukte naar rust en zin met de BASICS-therapie - ZEGERS, Hein

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: Muziek in de (late) sixties

Woensdag 28 november 2018 om 20u

Journalist Peter Vantyghem schetst een beeld van de muziek uit de late jaren zestig en kadert ze in maatschappelijke tendensen van dat moment.

Muziek in de (late) sixties: psychedelische picknick of radicale revolte?

Waren de late sixties en vroege seventies de creatiefste periode in de naoorlogse geschiedenis van de popmuziek? Dat wordt vaak geschreven en gezegd. En inderdaad, na de opkomst van ‘rock’ in de jaren ‘50 en ‘beat’ in de jaren ‘60, gepaard gaande met de opkomst van de 'singer-songwriter', was een nieuwe muziekzaal rijp geworden. Technologische evoluties lieten toe om de klank als nieuw te laten klinken.

Maar dat alleen is niet voldoende om een muziekperiode ‘klassiek’ te maken. Wat de muziek toen een surplus gaf, was haar relatie met een broeierige tijdgeest en met de onrust van een nieuwe generatie.

De vele heftige gebeurtenissen in de tweede helft van de jaren ‘60 veroorzaakten grosso modo twee schijnbaar tegengestelde reacties. In 1965 vonden in Californië scherpe studentenrellen plaats, en van Amsterdam in 1965 tot Parijs in 1968 verdeelden die de bevolking. Tegelijk kwam een escapistische tegencultuur op die zich veeleer afkeerde van de samenleving.
Psychedelische picknick of radicale revolte? Beide ‘stromingen’ gebruikten muziek als een belangrijke communicatie- en expressievorm. Veel van wat toen belangrijk leek werd de basis voor de hausse in albummuziek van de jaren ‘70. Een periode die we vandaag vieren als een hoogtepunt in de popmuziek.

Peter Vantyghem (1960) studeerde Germaanse filologie en is journalist bij De Standaard. Daar maakte hij deel uit van de cultuureducatie tussen 1989 en 2015. In die periode coördineerde hij de muzieksector en was hij twaalf jaar chef van de redactie Cultuur en Media. Sinds 2015 focust hij als ‘senior writer’ op de menswetenschappelijke kant van een breed amalgaam aan onderwerpen in de culturele, maatschappelijke en gezondheidssector.

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Taalspel: Het Groot Dictee Heruitgevonden

Vrijdag 7 december om 20u

Het Groot Dictee Heruitgevonden is een avond voor alle liefhebbers van taal. Een avond plezier met een gevarieerd taalspel. Niet alleen met spelling dus.

Het Groot Dictee der Nederlandese Taal is dood. Leve Het Groot Dictee Heruitgevonden!

Het Groot Dictee der Nederlandse taal was een wedstrijd in het correct spellen van de Nederlandse taal, die van 1990 tot 2016 jaarlijks in december werd uitgezonden op de Nederlandse en Belgische televisie. Deelnemers waren Nederlanders en Vlamingen. Kijkers konden tijdens de uitzending thuis meeschrijven om te kijken hoe goed ze zelf konden spellen. Spijtig genoeg was er in 2017 geen Groot Dictee meer op de televisie.

De bibliotheek van Mechelen bedacht echter een opvolger. Deelnemers hoeven niet te vrezen voor een complete afgang met een gemiddelde van 18 spelfouten, want in deze heruitgevonden vorm kan je zelfs winnen met 30 fouten. Er worden namelijk een aantal spelelementen ingebouwd, waar creativiteit en snelheid een rol spelen en die minstens even belangrijk zijn om het dictee te winnen...

Dit jaar dus ook in bib Boutersem!

Gratis - vooraf inschrijven
Organisatie: Bib Boutersem naar een initiatief van Bib Mechelen

Workshop: 3D modelleren en 3D printen

Woensdag 12 december om 20u

In deze praktische workshop leer je een ontwerp maken dat geprint kan worden met een 3D-printer.

Hoe werkt een 3D printer? Wat kan er gemaakt worden met een 3D printer? En vooral: hoe ga je er zelf mee aan de slag? Ontdek het in deze workshop waarbij je stap voor stap begeleid wordt in het creëren van een eigen gepersonaliseerd ontwerp aan de hand van het online programma TinkerCad.

Wie? Fablab Factory

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Samenwerking bibliotheken regio Hageland

Zoek in (ook voorbije) activiteiten: