Activiteiten

Op zoek naar info over onze Leesgroep? Ga naar onze Leesgroeppagina!

Boost jezelf-leesclub: Een jaar lang ja

Woensdag 14 november om 19u30

Wil jij ook graag een betere versie van jezelf worden? ​Op deze bijeenkomst van de Boost Jezelf-Leesclub gaan we aan de slag met het boek "Een jaar lang ja" van Shonda Rimes: durf meer, doe meer, leef meer. De bib bezorgt elke deelnemer vooraf het boek. Begeleidster is Katrien Elen.

De Boost Jezelf-Leesclub

Wil jij ook graag een betere versie van jezelf worden? Lees je wel eens een zelfhulpboek, maar doe je er helemaal niets mee? In deze leesclub lees je vooraf een actueel zelfhulpboek rond een specifiek thema. Dat kan gaan van 'efficiënter werken', over 'omgaan met verlies' tot 'een minimalistische levensstijl'. De bib bezorgt iedere deelnemer vooraf een exemplaar van het boek.

Tijdens de bijeenkomst wisselen we niet alleen lees- en persoonlijke ervaringen uit, maar gaan we via enkele oefeningen ook echt aan de slag met de praktische tips uit het boek. Zo word jij dit jaar misschien nog wel de allerbeste versie van jezelf!

Je schrijft je in per sessie.

Woensdag 14 november: Een jaar lang ja (Shonda Rimes)

Durf meer, doe meer, leef meer!

Als tekstschrijver van populaire series als Grey’s Anatomy en Scandal is Shonda Rimes één van de meest invloedrijke vrouwen van de Verenigde Staten. Wanneer ze uitgenodigd wordt voor een televisie-interview of moet spreken voor publiek, staat ze echter doodangsten uit. Terwijl haar personages groots en meeslepend leven, hangt ze thuis rond in pyjama met een portie comfortfood en een glas rode wijn. Als ze beseft dat – als ze echt had kunnen kiezen – ze had bedankt voor een diner met president Obama, wil ze niet langer haar leven laten bepalen door angst. Ze zal een jaar lang ja zeggen tegen alles wat haar bang maakt.

Voor wie?

Zit je vast in je comfort zone? Is je leven best wel behaaglijk maar voel je je vanbinnen verdoofd? Dan kan Een jaar lang ja je opnieuw die vonk doen voelen. Veins je als introvert nog liever dat je ziek bent dan dat je spreekt in het openbaar? Mis je leuke kansen en events omdat angst in de weg zit? Dan leert Shonda je dat je alleen door te doen vanonder het warme en afvlakkende dekentje van je leven kan geraken.

Begeleider van de leesclub is Katrien Elen. Als journaliste bij het maandblad Psychologies verslindt zij stapels zelfhulpboeken. Op haar literaire blog thisishowweread.be kan je alvast kennismaken.

Schrijf je in voor 15 oktober. Min. 5 - max. 10 personen!

In de bib:

- Een jaar lang ja - Shonda Rhimes

Wie: Katrien Elen (Boekenmeisje op thisishowweread.be, Freelance journaliste bij Psychologies, Stafmedewerker bij CLIP Taalvakanties)

Inschrijven voor 28 oktober!
Min. 5 - max. 10 personen
Prijs: 5 euro
Organisatie: Bib Boutersem

Voorstelling: Voor jou van mij

Donderdag 15 november om 10u

De bib nodigt kinderen van de 3de kleuterklas uit voor een voorstelling van Creatief Atelier Pikarnel.

Cadeautjestijd! Heerlijk! Inpakken, uitpakken, stiekem piepen, ongeduldig schudden, draaien, even voelen… groot, klein, kaal of met een grote strik of gewoon, in een doosje.

Het grootste cadeau is vast en zeker voor mij, voor mij alleen.
 
Maar, hé, wat is dat??

Voor jou van mij is een muzikale voorstelling boordevol verrassingen, nieuwsgierigheid, dankbaarheid en het allermooiste geschenk. (dat daarom niet altijd het grootste hoeft te zijn)

pikarnel.com

De bib zal alle 3de kleuterklassen van Boutersem uitnodigen.
Organisatie: Samenwerking bibliotheken regio Hageland

Lezing: Zooikoorts

Woensdag 21 november om 20u

Druk druk druk? Stress? Geen tijd? Rommel? Té veel? Kortom: Zooikoorts? Steeds meer mensen snakken naar een soberder, rustiger leven. Maar hoe? Hein Zegers schreef er een boek over. Hij geeft tekst en uitleg in de bib.

Zooikoorts (zn. - m./v.): Ziekte getypeerd door een overvloed aan spullen en bezigheden. Neemt de laatste tijd epidemische vormen aan. Frequente symptomen zijn: geen plaats meer in kasten en/of een overvolle agenda. Gaat gepaard met een knagend gevoel van onwelzijn. Treedt vaak samen op met Zintekortstoornis.
Daarover gaat het boek Zooikoorts: van rommel en drukte naar rust en zin met de BASICS-therapie. Auteur Hein Zegers werd geboren in Anderlecht. Vanuit Anderlecht trok hij de wijde wereld in. Hij groeide uit tot de eerste Positieve Psycholoog van Vlaanderen. Hij is Master of Science in de Psychologie en ook Master of Arts in de Filologie. De voorbije twintig jaar deed hij in meer dan honderd verschillende landen veldwerk rond versoberen, welzijn en zin. Hein is ook één van de topexperts in het ‘World Book of Happiness’. In de lezing reikt hij handige tools aan om meer rust te brengen in ons leven, weg uit de vicieuze cirkel waarin we blijven ronddraaien.

In de bib:


- Zooikoorts : van rommel en drukte naar rust en zin met de BASICS-therapie - ZEGERS, Hein

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: Muziek in de (late) sixties

Woensdag 28 november 2018 om 20u

Journalist Peter Vantyghem schetst een beeld van de muziek uit de late jaren zestig en kadert ze in maatschappelijke tendensen van dat moment.

Muziek in de (late) sixties: psychedelische picknick of radicale revolte?

Waren de late sixties en vroege seventies de creatiefste periode in de naoorlogse geschiedenis van de popmuziek? Dat wordt vaak geschreven en gezegd. En inderdaad, na de opkomst van ‘rock’ in de jaren ‘50 en ‘beat’ in de jaren ‘60, gepaard gaande met de opkomst van de 'singer-songwriter', was een nieuwe muziekzaal rijp geworden. Technologische evoluties lieten toe om de klank als nieuw te laten klinken.

Maar dat alleen is niet voldoende om een muziekperiode ‘klassiek’ te maken. Wat de muziek toen een surplus gaf, was haar relatie met een broeierige tijdgeest en met de onrust van een nieuwe generatie.

De vele heftige gebeurtenissen in de tweede helft van de jaren ‘60 veroorzaakten grosso modo twee schijnbaar tegengestelde reacties. In 1965 vonden in Californië scherpe studentenrellen plaats, en van Amsterdam in 1965 tot Parijs in 1968 verdeelden die de bevolking. Tegelijk kwam een escapistische tegencultuur op die zich veeleer afkeerde van de samenleving.
Psychedelische picknick of radicale revolte? Beide ‘stromingen’ gebruikten muziek als een belangrijke communicatie- en expressievorm. Veel van wat toen belangrijk leek werd de basis voor de hausse in albummuziek van de jaren ‘70. Een periode die we vandaag vieren als een hoogtepunt in de popmuziek.

Peter Vantyghem (1960) studeerde Germaanse filologie en is journalist bij De Standaard. Daar maakte hij deel uit van de cultuureducatie tussen 1989 en 2015. In die periode coördineerde hij de muzieksector en was hij twaalf jaar chef van de redactie Cultuur en Media. Sinds 2015 focust hij als ‘senior writer’ op de menswetenschappelijke kant van een breed amalgaam aan onderwerpen in de culturele, maatschappelijke en gezondheidssector.

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: Prostitutie in WOI

Woensdag 5 december 2018 om 20u

De Tiense vrijzinnige verenigingen (Tiense Vrijzinnige Kring, Uitstraling Permanente Vorming en huisvandeMens) nodigen, i.s.m. Bib Boutersem, historica Ellen Soetens uit. Zij onderzocht voor haar masterthesis de drijfveren en perceptie van prostituees in de Eerste Wereldoorlog. Ze vertelt hun verhaal in de bib.

In de Eerste Wereldoorlog beschouwden tijdsgenoten prostituees zowel als slachtoffers en als gevaar voor de samenleving. Maar klopt dit wel? Ellens boek legt de focus op de vrouw zelf en onderzoekt of er andere redenen zijn om over te gaan tot prostitutie.

Prostitutie is een onderwerp dat nog al te vaak omgeven wordt door clichés. In populaire media is reeds een kentering te zien. De prostituee zelf komt ook meer aan het woord. In de historiografie is dezelfde evolutie merkbaar, maar in de populaire geschiedschrijving over prostitutie in de Eerste Wereldoorlog is dit echter niet terug te vinden. Het doel van dit onderzoek was dan ook om deze populaire geschiedschrijving te nuanceren en de prostituee meer op de voorgrond te brengen. Geografisch beperkte dit onderzoek zich op prostitutie in België. Prostituees waren voor tijdsgenoten zowel een gevaar als slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Ze waren een gevaar omwille van hun vermeende rol bij de verspreiding van venerische ziektes. Hun slachtofferrol kwam hoofdzakelijk door de idee dat zij zich zouden prostitueren uit armoede. Dit onderzoek toonde aan dat prostitutie geen zwartwitverhaal is. Verschillende visies zijn aanwezig, en dat zorgt ervoor dat prostitutie een complex gegeven is. De impact van een conflictsituatie mag niet onderschat worden. Die situatie kan er voor zorgen dat vrouwen kiezen voor prostitutie, een keuze die ze in vredestijd misschien niet gemaakt hadden.

Ellen Soetens (°1994, Oudenaarde) is een Belgische historica en archivaris. Vanuit haar interesse in de Eerste en Tweede Wereldoorlog besloot ze Geschiedenis te studeren aan de KULAK – KULeuven. Tijdens haar studie deed Soetens onderzoek naar holocaustherinnering, dienstbodediefstal, openbare armenzorg en prostitutie. Haar masteronderzoek naar prostitutie in de Eerste Wereldoorlog publiceerde ze in eigen beheer als boek. Momenteel is Ellen Soetens werkzaam bij CAVA (Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven).

In de bib:

Prostitutie in de Eerste Wereldoorlog : Perceptie, visie en agency - SOETENS, EllenOrganisatie: De Tiense vrijzinnige verenigingen (Tiense Vrijzinnige Kring, Uitstraling Permanente Vorming en huisvandeMens) i.s.m. Bib Boutersem

Vertoning documentaire: Tony's Chocolonely

Vrijdag 7 december om 20u

Oxfam Wereldwinkels Boutersem vertoont de documentaire Tony. Het verhaal achter chocolademerk Tony's Chocolonely, of hoe moeilijk het is de productieketen van chocolade van begin tot einde slaafvrij te houden.

TONY vertelt ’t verhaal over ’t ontstaan van Tony’s Chocolonely. Hoe de journalisten van de Keuringsdienst van Waarde er tien jaar geleden achter kwamen dat het flink mis is in de cacao-industrie. Dat er kindslaven werken op de cacaoplantages in West-Afrika, dat chocolade-eters zich daar totaal niet bewust van zijn en dat chocolademakers hier geen verantwoordelijkheid voor voelen en nemen. De journalisten vinden dat het anders moet. ‘TONY’ vertelt het echte verhaal over sociaal ondernemen, over ‘t veranderen van een industrie en het oplossen van ’n wereldprobleem, hoe moeilijk dat is en dat dat tijd kost.

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Oxfam Wereldwinkel Boutersem i.s.m. Bib Boutersem

Workshop: 3D modelleren en 3D printen - VOLZET

Woensdag 12 december om 20u

In deze praktische workshop leer je een ontwerp maken dat geprint kan worden met een 3D-printer.

Hoe werkt een 3D printer? Wat kan er gemaakt worden met een 3D printer? En vooral: hoe ga je er zelf mee aan de slag? Ontdek het in deze workshop waarbij je stap voor stap begeleid wordt in het creëren van een eigen gepersonaliseerd ontwerp aan de hand van het online programma TinkerCad.

Je ontwerp wordt na afloop door Fablab Factory geprint en naar de bibliotheek opgestuurd. De cursisten kunnen ze daar komen afhalen.

Wie? Fablab Factory

Deze lezing is volzet!

Gratis - vooraf inschrijven!
Maximum 20 personen!
Richtleeftijd: 15+

Je werkt met twee aan één computer. Als je met twee inschrijft kan je samenwerken. De overige mensen worden samengezet op de avond zelf.
Organisatie: Samenwerking bibliotheken regio Hageland

Lezing: Bitcoin en blockchain

Woensdag 30 januari om 20u

Computerwetenschapper prof. Bjorn De Sutter doet het verhaal van bitcoins en blockchain. Hij heeft het over de mogelijke toepassingen alsook technologische achtergrond en ethische aspecten.

Hype of een echte revolutie?

De afgelopen jaren was het moeilijk om de hype van Bitcoin en andere cryptomunten te negeren. Er bestaan al meer cryptomunten dan er echte valuta’s zijn! Maar hoe werkt dat nu, cryptomunten? Wat zijn er de voordelen van en de mogelijke risico’s? En hoe zit het met de technologie aan de basis ervan, de zogenaamde blockchains? Is dat echt zo’n disruptieve technologie als soms beweerd wordt? Zal die samen met artificiële intelligentie en robotica de wereld zoals we die kennen op zijn kop zetten? In deze voordracht proberen we op deze vragen een antwoord te bieden. Zowel de mogelijke toepassingen als technologische en ethische aspecten zullen daarbij aan bod komen.

Prof. Bjorn De Sutter is als computerwetenschapper verbonden aan de Universiteit Gent.

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: Digitaal ontmaagd

Dinsdag 12 februari om 20u

Sarah Van Gysegem (Gezinsbond) geeft tips voor seksuele voorlichting en praten over seks met je tieners in deze tijden van smartphones en sexting.

Over bloemetjes, bijtjes en dickpics.

Met je pubers over seks praten: niet simpel. Ben je bang om je bloot te geven en is sexting ver van je bed? Je krijgt a.d.h.v. concrete situaties praktische tips waarmee je een heel eind verder geraakt. Zo kan je met een gerust hart je tieners hun weg laten zoeken op het pad van liefde en seks. In real life én digitaal.

Begeleid door Sarah Van Gysegem, redacteur van BOTsing en auteur van de boeken ‘Typisch Tieners’ en 'Digitaal ontmaagd'.

Doelgroep: ouders van tieners.

Organisatie i.s.m. Gezinsbond.

Gratis - vooraf inschrijven!
Opgelet: minimum 30 personen
Organisatie: i.s.m. Gezinsbond

Lezing/concert: Flamenco

Donderdag 14 februari om 20u

Flamencogitarist Jur Vermijs vertelt over deze intrigerende muziekvorm en illustreert met zijn eigen gitaarspel.

Een reis door Andalusië

Een combinatie van een lezing met een gitaarconcert.
 
Aan de hand van de belangrijke plekken in Andalusië wordt het publiek meegenomen door de geschiedenis van Spanje en het ontstaan van de flamenco. Wat is flamenco nu precies? Wat maakt deze prachtige kunstvorm zo bijzonder? Waar wordt over gezongen? Hoe werken die intrigerende ritmes? Al deze zaken komen voorbij in de lezing, die voor iedereen, van leek tot liefhebber, toegankelijk is.
 
Tijdens het concert krijgt het publiek een mooie demonstratie van de grote verscheidenheid van de flamencogitaar: van ritmisch opzwepende passages tot dromerige melodieën. 
Een programma dat zowel interessant kan zijn voor wie meer wil weten over de flamenco als voor hen die simpelweg willen genieten van mooie muziek.

Jur Vermijs (Maastricht, 1990) had al op jonge leeftijd voor het eerst een gitaar in handen. Als puber belandde hij in verscheidene blues en rock&roll bandjes uit Amsterdam, waarin hij elektrisch gitaar speelde. Rond zijn 17e kwam hij in aanraking met flamenco en is sindsdien niet meer gestopt dit te spelen. Ondertussen heeft hij het conservatorium afgerond als leerling van meestergitarist Paco Peña en heeft ook een jaar in Spanje gestudeerd. Momenteel speelt hij veel met verschillende formaties en werkt hij aan eigen composities.

jurvermijs.com

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Zoek in (ook voorbije) activiteiten: