Nieuws   

Zoek in nieuws:

iPad in de bib

03/04/2013 10:50:46

Sinds kort is de bib in het bezit van 2 iPads. Eén ervan staat ter beschikking van de gebruikers die op die manier eens van nabij kunnen kennnismaken met een tabletcomputer, de andere wordt door de bibliotheekmedewerkers ingezet bij het helpen van bezoekers.

Tabletcomputers zijn net, als smartphones, voor vele mensen dagelijkse kost geworden, voor anderen blijft het een ver-van-mijn-bed-show. Mede met steun van de provincie Vlaams-Brabant is de bibliotheek sinds kort in het bezit van 2 iPads die we dan ook trachten zinvol in te zetten in de bib.

iPad voor de gebruikers

Eén van onze iPads staat eenvoudigweg ter beschikking van de bezoekers die op die manier van dichtbij kunnen kennismaken met een tabletcomputer. Je vindt hem op de kop van het rek waar je op loopt als je de bib binnenkomt (zie foto). Er staan enkele gangbare apps op die je kan testen: Facebook, Twitter, Safari (webbrowser) ingesteld op de catalogus van de bibliotheek...

iPad als hulp bij informatiebemiddeling

Daarnaast is er een tweede iPad die de bibliotheekmedewerkers kunnen inzetten om mensen te helpen bij het zoeken van specifieke materialen. Je hebt het misschien zelf al meegemaakt: je komt met een vraag naar de balie (waar vind ik iets over een bepaald onderwerp?), waarop de bibliotheekmedewerker voor jou de meest geschikte materialen selecteert op zijn eigen computer. Daarna overhandigt de hij de iPad met de gemaakte selectie aan de bezoeker, zodat deze met simpele swipe-bewegingen kan bladeren door de voor hem uitgekozen materialen. Per materiaal vindt hij zo de titel, auteur, cover, rugetiket en zelfs een plattegrond van de bib met de precieze vindplaats.

Gespot als trend

Bib Boutersem verdiende met dit gebruik van de iPad een vermelding in het tijdschrift Meta (vaktijdschrift voor bibliotheek & archief ) in de rubriek Trend. Het artikel dat naar aanleiding daarvan werd gepubliceerd kan je hier lezen:

Het artikel uit Meta in pdf-formaat