Activiteiten


Voorlezen

Twee zaterdagochtenden per maand wordt er door vrijwilligers voorgelezen in de jeugdafdeling tussen 11u15 en 11u45.
• Elke tweede en laatste zaterdag van de maand om 11u15

Onze voorleesvrijwilligers lezen elke laatste zaterdag van de maand voor in de jeugdafdeling van de bib.

In 2020 verwelkomen ze je graag op deze data:

- 29 februari 2020 vanaf 11u15
- 14 maart 2020 vanaf 11u15
- 28 maart 2020 vanaf 11u15
- 11 april 2020 vanaf 11u15
- 25 april 2020 vanaf 11u15
- 9 mei 2020 vanaf 11u15
- 30 mei 2020 vanaf 11u15
- 13 juni 2020 vanaf 11u15
- 27 juni 2020 vanaf 11u15

Iedereen welkom!Het voorlezen gebeurt in de jeugdafdeling. Je kan gewoon doorlopend komen luisteren.
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: Wilde bijen

Bioloog Pieter Vanormelingen brengt het fascinerende verhaal van een nuttige maar weinig bekende insectensoort. (org. Milieudienst Boutersem i.s.m. Bib Boutersem)
• Woensdag 4 maart 2020 om 20u

De diversiteit en levenswijze van onze wilde bijen

Bijen zijn een soortenrijke groep met in België een dikke 400 waargenomen soorten die geniet van een positief imago doordat ze belangrijk zijn voor de bestuiving van veel gewassen en wilde bloemen. Desondanks is de diversiteit en levenswijze van wilde bijen weinig bekend bij het brede publiek. Hoewel ze allemaal afhangen van nectar en stuifmeel die ze verzamelen op bloemen, hebben ze immers een hele waaier aan verschillende levenswijzen. We leren hoe de levenscyclus van wilde bijen in elkaar zit, en wat de verschillende soorten nodig hebben om ergens te kunnen voorkomen. We bekijken welke veranderingen onze bijenfauna heeft ondergaan de afgelopen eeuw, en welke trends zich de afgelopen jaren afspelen. We maken ook kennis met de wilde bijen die in onze regio voorkomen, en leren tenslotte wat gedaan kan worden voor het behoud van wilde bijen in het landschap, en meer specifiek ook in tuinen.

Wie: Pieter Vanormelingen

Org. Milieudienst Boutersem i.s.m. Bib Boutersem

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Milieudienst Boutersem i.s.m. Bib Boutersem

Infosessie: Kankeropsporing

Op uitnodiging van de Gezondheidsraad Boutersem komt em. prof. dr. Erik Van Limbergen uitleg geven bij de drie bevolkingsonderzoeken kankeropsporing: borstkanker, baarmoederhals- en dikkedarmkanker.
• Maandag 9 maart 2020 om 20u

De mammobiel komt naar Boutersem va 10 t/m 17 maart.

In juni 2001 startte de Vlaamse overheid met een bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het onderzoek spoort alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar ertoe aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen.

Naar aanleiding van de komst van de mammobiel organiseert de Gezondheidsraad op maandag 9 maart om 20u in de bibliotheek een infosessie over de drie bevolkingsonderzoeken kankeropsporing. Specifieke aandacht zal gaan naar borstkanker, en over baarmoederhals- en dikkedarmkanker zal er korte informatie worden gegeven door em. prof. dr. Erik Van Limbergen, voorzitter van het centrum voor kankeropsporing.

Na de uiteenzetting bieden we gratis gezonde hapjes aan.

Gratis - vooraf inschrijven!
Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Gezondheidsraad Boutersem i.s.m. Bib Boutersem

Lezing: Zwarte gaten in de schijnwerper

Joost Verheyden (VVS Capella) zoomt in op zwarte gaten en geeft een stand van zaken over deze mysterieuze fenomenen.
• Woensdag 11 maart 2020 om 20u

Zwarte gaten zijn bij de grootste mysteries in het heelal. We proberen er ons allerlei bij voor te stellen, vaak moeilijk en zonder een goed resultaat. Films zoals "Interstellar" spelen zich af in de nabijheid van een zwart gat. Onze kennis eindigt daar waar een zwart gat begint. En toch... Wat weten we ervan? Waar eindigt onze kennis? Tijd om even de schijnwerpers op zo'n zwart gat te richten!

In deze lezing proberen we met recente inzichten - in een heldere taal - een deel van de sluier op te heffen. En dat zonder speculaties: we blijven binnen de grenzen van de kennis.

Geen voorkennis vereist, voor jong en oud!

Wie: Joost Verheyden (VVS Capella)

vvscapella.be

Gratis - vooraf inschrijven
Organisatie: Bib Boutersem i.s.m. VVS Capella

Leesgroep: Noem me bij jouw naam (André Aciman)

Bijeenkomst van de leesgroep van de bib.
• Woensdag 18 maart 19u om 19u

Lees vooraf een boek en bespreek het in kleine groep o.l.v. (literair) journaliste Katrien Elen. Bij de bespreking zal ook de film "Call me by your name" vertoond worden.

- De bib bezorgt iedereen tijdig een exemplaar van het boek
- Vijf keer per jaar. Je schrijft in per sessie

Opgelet! Inschrijven voor 25 februari.

Nieuwtjes en verslagen van voorbije bijeenkomsten op onze

Leesgroeppagina

Gratis
Inschrijven voor 5 januari!
Maximum 12 personen!
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: Gamen

Een expert van de Gezinsbond wijdt bezorgde (en andere) ouders in in de wereld van het gamen.
• Woensdag 25 maart 2020 om 20u

Gamen. Favoriet tijdverdrijf van massa's jongeren. Favoriete ergernisbron van massa's ouders. Wat maakt het allemaal zo leuk en aanlokkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, wat zijn de valkuilen en risico's en hoe hou je het binnen de perken? Deze sessie dompelt je onder in de wereld van het gamen, geeft uitleg en tips en tilt je moeiteloos van het beginnerslevel naar dat van expert.

Tijdens de vorming ‘Veilig online: Gamen’ krijgen ouders zicht op wat gamen betekent in de leefwereld van kinderen en jongeren. In getuigenissen komen kinderen, jongeren, ouders en experts aan het woord. De vorming is interactief opgebouwd met onder meer een quiz en een stellingenspel. Hierbij worden er heel wat concrete opvoedingstips aangereikt.

Opgelet: maximum 30 personen!
Deze vorming is voor ouders en gaat over kinderen van 6 tot 16 jaar.

Organisatie i.s.m.
Gezinsbond
Veilig Online
Child FocusOpgelet: maximum 30 personen
Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: i.s.m. Gezinsbond en Child Focus

Lezing: Tips voor minder vlees

Voedingsdeskundige Kristina Denissen geeft tips om lekker en gezond vegetarisch te eten.
• Woensdag 1 april 2020 om 20u

Steeds meer mensen eten minder vlees en de voedingsproducenten spelen hierop in. Het aantal vegetariërs en veganisten neemt toe. Minder vlees eten is immers gezond en goed voor het milieu.

Wil je zelf ook meer vegetarisch eten en zoek je informatie en inspiratie om dit op een verantwoorde manier te doen? Hoe kies je uit het groeiende aanbod in de winkels? Wat zijn verantwoorde keuzes en wat laat je best liggen? Waarop kan je letten?

Samen overlopen we de aandachtspunten en de verschillende soorten vleesvervangers. We wisselen in een interactieve sessie tips en ideeën uit en er wordt voldoende tijd gegeven om vragen te stellen.

Kristina Denissen is psycholoog van opleiding met een grote passie voor koken en vooral voor gezonde voeding. Ze heeft zich daarom omgeschoold tot Voedingsdeskundige en begeleidt mensen naar een gezondere levensstijl waar gezonde voeding 1 van de pijlers is. Verder geeft ze infosessies en kookworkshops waarbij extra aandacht wordt gegeven aan mensen met allergieën en intoleranties.

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: Kerken en klokken van Boutersem

Heemkundige Kring Velpeleven Boutersem nodigt de heer Jef L. Teugels uit voor een lezing over het klinkend erfgoed van Boutersem.
• Woensdag 8 april 2020 om 20u

Jef L. Teugels heeft een ruime ervaring op het gebied van inventarisatie van klokken in Westkaap (in Zuid-Afrika) en van luidklokken in Oost-Brabant.  Een verkenning en inspirerende getuigenis in woord en beeld.

Naast de heer Teugels geeft burgemeester Chris Vervliet informatie over het kerkenplan van Boutersem.
 
De laatste systematische klokkeninventarisatie in het aartsbisdom dateert van - verschiet niet  - 1918, ruim 100 jaar geleden dus.  En ondertussen hebben we nog Wereldoorlog II meegemaakt waarbij ook in Boutersem talrijke klokken werden opgeëist door de bezetter om er oorlogstuig mee te produceren.  We waren meteen ver weg van het begrip vredesklok of paasklok.
De herbestemming van kerken is in volle ontwikkeling.  Het thema van deze voordracht is dan ook bijzonder actueel.  We beschikken nu niet alleen over een volledige goed gedocumenteerde inventaris van de Boutersemse luidklokken, maar ook over de kenmerken en eigenschappen van dit bijzonder cultureel erfgoed.    

Hopelijk zal een betere kennis van hun eigenschappen, functies en historische waarde leiden tot meer waardering voor ons sonoor erfgoed.

Een initiatief van Heemkundige Kring v.z.w. Velpeleven i.s.m. Bib BoutersemGratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Heemkundige Kring v.z.w. Velpeleven i.s.m. Bib Boutersem

Filmvertoning: Intelligent trees

Vertoning van de documentaireversie van de bestseller van Peter Wohlleben: Het verborgen leven van bomen.
• Woensdag 29 april 2020 om 20u

Bomen zijn zoveel meer dan rijen hout, materiaal voor meubels of in het slechtste geval: brandhout. Bomen zijn meer dan organismen die ons en onze lucht voorzien van zuurstof. Het zijn individuele wezens met gevoelens, nood aan vriendschap en een gemeenschappelijke taal. Is dit te fantastisch om waar te zijn? De Duitse boswachter Peter Wohlleben (The Hidden Life of Trees) en wetenschapper Suzanne Simard (The University of British Columbia, Canada) observeren en onderzoeken de communicatie tussen bomen gedurende tientallen jaren. Hun bevindingen zijn op z’n minst verbazingwekkend...

Wij hopen dat deze documentaire u een andere kijk biedt op bomen, bossen en het leven. Weet u van de communicatie tussen bomen onderling? Heeft u al ooit gehoord de moederbomen en het zorgzaam netwerk voor hun oude en zieke buren. Dit is niet mogelijk, hoor ik u denken. Kijk en oordeel zelf.

Na de vertoning van de film geeft burgemeester Chris Vervliet uitleg bij het bomencharter van de gemeente Boutersem.

Na afloop zal u vrijblijvend een gift kunnen doen ten voordele van Velt vzw.

Duur films: 1u20

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

De universiteit van Boutersem

De eerste sessie van de Universiteit van Boutersem waarin 3 lokale experten hun kennis delen.
• Woensdag 6 mei 2020 om 20u

Op een "lesavond" van de Universiteit van Boutersem geven drie dorpsgenoten een presentatie van een kwartiertje over een sterk afgebakend thema dat met hun beroep, hobby of toevallig kennisgebied te maken heeft. De titel van de presentatie heeft de vorm van een vraag en is bedoeld als teaser voor het publiek.

De vragen die deze avond behandeld zullen worden zijn:

  • Vervangen we binnenkort chauffeurs door LiDAR's? (Nick Van den Broeck)
  • Is onze democratie een erfenis van de Grieken? (Alex Parmentier)
  • Waarom moeten we NU handelen om de klimaatopwarming tegen te gaan? (Veerle Roosens)Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Pop-up leesclub

Lees op de Dag van het Park enkele kortverhalen en bespreek ze na afloop meteen onder leiding van literair journaliste Katrien Elen.
• Zondag 24 mei om 15u, 15u30 en 16u om 15u

Op de Dag van het Park lezen we onder begeleiding van (literair) journaliste Katrien Elen drie steengoede korte verhalen in het park aan het gemeentehuis. Na afloop bespreken we elk verhaal in groep: wat vind je van de schrijfstijl, zijn de personages geloofwaardig en hoe interpreteer je het einde?

Deze pop-up leesclub op een idyllische locatie is dus niet alleen heerlijk ontspannend, maar zal je ongetwijfeld ook inspireren om meer (of beter) te gaan lezen. En wie weet beslis je na afloop wel om je aan te sluiten bij de leesclub van de bib, waarin we iedere twee maand een roman lezen en bespreken.

Je kan deelnemen aan één sessie (van een halfuur), of aan alledrie.

Aanvangsuren:
Om 15u, 15u30 en 16u

Deze activiteit gaat door in de marge van de Dag van het Park "Proef ons park".

Voor info over de leesgroep van Bib Boutersem:
leesgroeppagina.

Praktisch

Gratis. Je kan je voor elke sessie ter plaatse komen aanmelden.

- Om 15u, 15u30 en 16u
- Park Kasteel van Kwabeek (Neervelpsestraat 11 - 3370 Boutersem)
Organisatie: Bib Boutersem

Cabaret: Het grensgeval - Senne Guns - Opus 3

‘Opus 3’ is een cabaretdebuut waarin pianist en zanger Senne Guns kleine verhalen vertelt en grote dromen filosofeert, terwijl hij tussendoor de muziek èn zichzelf fileert. (org. CC De Borre)
• Zondag 31 mei 2020 om 16u

‘Opus 3’ is een cabaretdebuut waarin pianist en zanger Senne Guns kleine verhalen vertelt en grote dromen filosofeert, terwijl hij tussendoor de muziek èn zichzelf fileert. Baanbrekend en vernieuwend. Beethoven en Schönberg achterna. De lat ligt hoog. Moedig? Hoogmoedig. Want ondertussen spint de wereld onder zijn voeten verder op het ritme van de wasmachine. De Goudvis wordt oud en kleine kinderen worden groot. Hoe deed Mozart dat in godsnaam, een requiem componeren terwijl z’n vrouw een theekrans hield en Wolfgang Junior de kamer bijeen krijste?

Van en met Senne Guns (tekst en muziek) en Raf Walschaerts (regie)

Organisatie CC De Borre, i.s.m. Cultuurdienst en Bib Boutersem, Natuurpunt Velpe-Mene en De Broeikas, Labo voor een Warme Wereld

www.senneguns.be

Vooraf, om 14 u, start vanuit de locatie een begeleide wandeling. Vóór het concert is er een vieruurtje voorzien in De Broeikas, Labo voor een Warme Wereld, Klein-Heidestraat 28E, 3370 Neervelp. Ook nadien blijft de bar open.

Prijs: € 13 vriendenprijs / € 15 basisprijs (excl. vieruurtje en drankjes)
Duur: wandeling max. 90 minuten
concert + 80 minuten

Waar: Sint-Remigiuskerk, Klein-Heidestraat 39, 3370 NeervelpLocatie: Sint-Remigiuskerk, Klein-Heidestraat 39, 3370 Neervelp

Inschrijven via de website van CC De Borre (Bierbeek):

Tickets
Organisatie: CC De Borre, i.s.m. Cultuurdienst en Bib Boutersem, Natuurpunt Velpe-Mene en De Broeikas, Labo voor een Warme Wereld

Lezing: Aantekeningen bij een moord

Peter Vermeersch doet een persoonlijk verslag van zijn deelname aan een assisenjury. Een zoektocht naar recht en rechtvaardigheid.
• Woensdag 3 juni 2020 om 20u

Over assisen: een zoektocht naar recht en rechtvaardigheid

Peter Vermeersch praat over 'Aantekeningen bij een moord' (De Bezige Bij, 2019), het boek dat hij schreef naar aanleiding van zijn deelname aan een assisenjury. 'Aantekeningen bij een moord' is literaire non-fictie en biedt aan de hand van een concrete strafzaak een unieke, indringende blik op geweld en rechtspraak. Het is naast een ontroerende, persoonlijke reportage, een zoektocht naar vormen van rechtvaardigheid en troostend rechtsherstel in onze tijd.

Peter Vermeersch (1972) is hoogleraar politieke wetenschappen aan de KU Leuven en schrijver. Naast academische stukken publiceert hij essays, proza en poëzie. In 2014 verscheen van zijn hand 'Ex. Over een land dat zoek is', dat werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Bob den Uylprijs, de Gouden Uil en de E. du Perronprijs. In 2019 verscheen 'Aantekeningen bij een moord’.

Organisatie: Bib Boutersem

Was het goed? (of barslecht?) Laat het ons weten!  Evaluatiepagina
Zoek in (ook voorbije) activiteiten:   
Op zoek naar info over onze Leesgroep? Ga naar onze Leesgroeppagina!