Activiteiten


Lezing: Het genetisch geheugen van Vlaanderen Corona-editie!

Professor Maarten Larmuseau onderzoekt of er zoiets bestaat als Vlaams DNA.
• Woensdag 21 oktober 2020 om 20u

Corona-veilig!

Om deze lezing veilig te laten verlopen zal ze doorgaan in de grote zaal Iris van het Cultureel Centrum. Het aantal deelnemers zal beperkt worden tot 25. De stoelen zullen voor bubbelgenoten gegroepeerd geplaatst worden met voldoende afstand tot anderen. Het doorgaan van deze lezing is onder voorbehoud, afhankelijk van de dan geldende voorschriften.


Het genetisch geheugen van Vlaanderen

Ieder van ons heeft via het DNA een uniek en levend archiefdocument overgeërfd. Genetici gaan daarom als archivarissen op zoek naar sporen uit het verre en recente verleden van een bevolking of familie. Tijdens deze lezing wordt het genetisch erfgoed in Vlaanderen voorgesteld. Hierbij zullen o.a. prehistorische migraties, de Spaanse Nederlanden, koekoekskinderen, familienamen en koning Albert I de hoofdrol spelen.

Prof. dr. Maarten Larmuseau is geneticus en bioloog, gespecialiseerd in genetische genealogie en populatiegenetica. Hij is werkzaam bij Histories vzw en KU Leuven.

Corona-editie
Gratis - vooraf inschrijven!
Max. 25 personen!
Organisatie: Bib Boutersem

Familievoorstelling: De duizend ikken van Daan AFGELAST!

Magazijn De Snoek (i.s.m. Bib Boutersem) nodigt auteur Siska Goeminne en illustrator Merel Eyckerman uit voor een familievoorstelling.
• Zondag 8 november 2020 om 14u

Update 19/10 - Deze lezing wordt geannuleerd vanwege strengere coronamaatregelen. In betere tijden wordt de voorstelling opnieuw geprogrammeerd...

Auteur Siska Goeminne en illustrator Merel Eyckerman slaan opnieuw de handen in elkaar voor een nieuw boek en een nieuwe voorstelling: De duizend ikken van Daan

Iedereen heeft vele ikken. Sommige ikken zie je altijd en andere bijna nooit. Maar ze zijn er natuurlijk wel: die duizend ikken in ons! Dat is ook zo bij Daan. Bij opa duiken al zijn happy ikken op, bij omi verschijnt zijn allerkleinste ikje en in de klas is de super-ik er weer. Er is maar één plek waar alle duizend ikken van Daan tevoorschijn mogen komen …

Een heerlijke en innemende voorstelling, om samen na te denken over al onze ikken!

Doelgroep: kinderen van 5 tot 10 jaar (vanaf de derde kleuterklas tot en met het derde leerjaar).

Opgelet! De voorstelling gaat door in Magazijn De Snoek! (Stationsstraat 59)

Deze lezing wordt geannuleerd vanwege strengere coronamaatregelen!

Locatie:
Magazijn De Snoek
Stationsstraat 59
3370 Boutersem

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Magazijn De Snoek i.s.m. Bib Boutersem

Leesgroep: De ondergrondse spoorweg (Colson Whitehead)

Bijeenkomst van de leesgroep van de bib.
• Maandag 23 november om 20u

Lees vooraf een boek en bespreek het in kleine groep o.l.v. (literair) journaliste Katrien Elen.

- De bib bezorgt iedereen tijdig een exemplaar van het boek
- Vijf keer per jaar. Je schrijft in per sessie

Opgelet! Inschrijven voor 1 november!

Nieuwtjes en verslagen van voorbije bijeenkomsten op onze

Leesgroeppagina

Gratis
Inschrijven voor 1 november!
Maximum 12 personen!
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: Klimaatactivisme en pandemie Corona-editie!

Milieuactist Nick Meynen bespreekt het klimaatactivisme in tijden van pandemie. Kan het virus een kantelpunt zijn?
• Woensdag 2 december 2020 om 20u

Opgelet! Datum gewijzigd!!

Corona-veilig!

Om deze lezing veilig te laten verlopen zal ze doorgaan in de grote zaal Iris van het Cultureel Centrum. Het aantal deelnemers zal beperkt worden tot 25. De stoelen zullen voor bubbelgenoten gegroepeerd geplaatst worden met voldoende afstand tot anderen. Het doorgaan van deze lezing is onder voorbehoud, afhankelijk van de dan geldende voorschriften.


In deze lezing brengt Nick Meynen sterke verhalen uit de globale strijd die bezig is, een verhelderende historisch-economische context, een visie op de systeemverandering die nodig is en de weg om daar te geraken. Zijn nieuwste boek "De val van Icarus. Het virus als kantelpunt" linkt deze zaken bovendien aan de huidige coronapandemie...

Nick is een professionele milieuactivist die voor Europa's grootste netwerk van milieu-organisaties werkt: the European Environmental Bureau (EEB). Daarnaast heeft hij 12 jaar ervaring als journalist en auteur. Hij heeft diploma's in de geografie, conflictstudies en onderzoeksjournalistiek en is een veel gevraagde gastspreker aan een dozijn universiteiten in binnen en buitenland, maar ook in het Europese parlement.

Over Nicks meest recente boek "De val van Icarus":
In de Franse cultfilm La haine tuimelt een man uit een vijftig verdiepingen tellend gebouw. ‘Jusqu’ici tout va bien, jusqu’ici tout va bien, jusqu’ici tout va bien’, prevelt hij tijdens zijn val. Het doet denken aan de wereld vóór corona. In dit boek legt Nick Meynen uit dat de pandemie geen accident is. Noch een straf van god, wraak van Moeder Natuur of kwestie van karma. Ze is wel een logische consequentie van de politieke keuzes die onze beleidsmakers al decennialang maken, keuzes die mens en planeet verdrinken in het ijskoude water van de egoïstische berekening. Er is geen weg terug naar normaal, stelt Meynen, want niets aan de precorona-economie was normaal.

‘Dit verdient een breed en internationaal publiek’, schreef niemand minder dan Naomi Klein over Frontlijnen, zijn vorige boek dat ook werd opgenomen in het lijstje van de tien beste boeken over klimaatverandering van het Amerikaanse jongerentijdschrift Teen Vogue. Met De val van Icarus bevestigt hij alle lof.


Opgelet! Datum gewijzigd!!
Corona-editie
Gratis - vooraf inschrijven!
Max. 25 personen!
Organisatie: Bib Boutersem

Was het goed? (of barslecht?) Laat het ons weten!  Evaluatiepagina
Zoek in (ook voorbije) activiteiten:   
Op zoek naar info over onze Leesgroep? Ga naar onze Leesgroeppagina!