Activiteiten


De stilte van de vrouwen (Pat Barker)

Bijeenkomst van de leesgroep van de bib.
• Maandag 14 februari 2020 om 20u

Lees vooraf een boek en bespreek het in kleine groep.

- De bib bezorgt iedereen tijdig een exemplaar van het boek
- Vijf keer per jaar. Je schrijft in per sessie

Nieuwtjes en verslagen van voorbije bijeenkomsten op onze

Leesgroeppagina

Gratis
Maximum 12 personen!
Organisatie: Bib Boutersem

Boekvoorstelling: Kristien Hemmerechts

Auteur Kristien Hemmerechts komt haar kersverse roman Hubertina voorstellen. Ze heeft het over haar zoektocht naar de waarheid achter dit op feiten gebaseerde verhaal en gaat graag in gesprek met het publiek.
• Woensdag 9 maart 2022 om 20u

Over het boek


Hubertina Aretz is geen fictief personage. Ze werd ‘echt’ op 22 augustus 1893 in Horbach bij Aken geboren in een streng katholiek mijnwerkersgezin, ze heeft ‘echt’ gediend als pastoorsmeid in Nederlandse parochies, en ze heeft zich tijdens de tweede wereldoorlog ook ‘echt’ ingezet voor de ondergedoken Joden van Antwerpen. Daar heeft ze een hoge prijs voor betaald.

Hubertina Aretz was een vrouw met uitgesproken meningen, die ze niet onder stoelen op banken stak. Dat werd haar niet altijd in dank afgenomen. Deze roman reconstrueert haar leven op basis van haar eigen getuigenissen en minutieus onderzoek in archieven. Om hiaten in te vullen is een beroep gedaan op verbeelding en empathie.

Eén ding is zonneklaar: Hubertina Aretz werd gedreven door een heilig geloof in recht en rechtvaardigheid, én ze had de moed van haar overtuiging. Deze mijnwerkersdochter heeft een lange en bewogen weg afgelegd. Onverschrokken en strijdlustig zijn misschien de woorden die haar karakter het best omschrijven. Haar levensverhaal is buitengewoon boeiend en ja, het leest zoals een roman.

Hubertina is een intrigerend en belangrijk boek, dat Vlaanderen met de dubbelzinnigheden van zijn twintigste-eeuwse geschiedenis confronteert. Dit bijzondere verhaal verdient het absoluut verteld te worden. 
Marnix Beyen, historicus en hoogleraar aan de Universiteit van Antwerpen

Met de steun van Literatuur Vlaanderen en auteurslezingen.be
Gratis - vooraf inschrijven
Max. 40 personen

Het kunnen doorgaan van deze lezing hangt af van de dan geldende coronamaatregelen
Organisatie: Bib Boutersem met steun van Literatuur Vlaanderen en auteurslezingen.be

Lezing: Tips voor minder vlees

Voedingsdeskundige Kristina Denissen geeft tips om lekker en gezond vegetarisch te eten.
• Woendsdag 16 maart 2022 om 20u

Steeds meer mensen eten minder vlees en de voedingsproducenten spelen hierop in. Het aantal vegetariërs en veganisten neemt toe. Minder vlees eten is immers gezond en goed voor het milieu.

Wil je zelf ook meer vegetarisch eten en zoek je informatie en inspiratie om dit op een verantwoorde manier te doen? Hoe kies je uit het groeiende aanbod in de winkels? Wat zijn verantwoorde keuzes en wat laat je best liggen? Waarop kan je letten?

Samen overlopen we de aandachtspunten en de verschillende soorten vleesvervangers. We wisselen in een interactieve sessie tips en ideeën uit en er wordt voldoende tijd gegeven om vragen te stellen.

Kristina Denissen is psycholoog van opleiding met een grote passie voor koken en vooral voor gezonde voeding. Ze heeft zich daarom omgeschoold tot Voedingsdeskundige en begeleidt mensen naar een gezondere levensstijl waar gezonde voeding 1 van de pijlers is. Verder geeft ze infosessies en kookworkshops waarbij extra aandacht wordt gegeven aan mensen met allergieën en intoleranties.

Gratis - vooraf inschrijven
Max. 40 personen

Het kunnen doorgaan van deze lezing hangt af van de dan geldende coronamaatregelen
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: In het spoor van de wolf

Sinds de dag dat de eerste wolf poot zette op Vlaamse bodem is hij niet meer weg te slaan uit de media. Jan Loos, bezieler van Welkom Wolf, brengt duiding bij de (gecontesteerde) terugkomst van deze inheemse toppredator.
• Woensdag 23 maart 2021 om 20u

Wolvenwelpen in Vlaanderen, Wallonië én Nederland laten er geen twijfel over bestaan: de wolf is helemaal terug van weggeweest. En hij is hier om te blijven.

Ruim 150 jaar na zijn bijna-uitroeiing in heel West-Europa herovert de wolf het laatste deel van zijn voormalig leefgebied: de Lage Landen. Enkele jaren geleden nog de laatste wolvenloze regio van Europa, maar nu goed op weg om een belangrijk wolvenkruispunt te worden. Bij ons ontmoeten Italiaans-Franse wolven vandaag hun Pools-Duitse soortgenoten, nadat ze eeuwen geleden gescheiden waren geraakt.

Voor natuurvereniging Landschap vzw is de comeback allerminst een verrassing. Al in 2011 lanceerde ze de campagne Welkom Wolf om de publieke opinie voor te bereiden op de terugkeer van de inheemse toppredator. Sinds de dag dat de eerste wolf poot zette op Vlaamse bodem, is Jan Loos - bezieler van Welkom Wolf - niet meer weg te slaan uit de media.

In zijn boek In het spoor van de wolf legt hij uit hoe wolven leven. Hij brengt feiten en rekent af met vooroordelen. Behalve talloze wolvenweetjes hoor je ook zijn eigen verhaal. Hij laat je meekijken achter de schermen van het Meldpunt Welkom Wolf, vertelt anekdotes en stelt vast dat er geen land of regio in de wereld is waar wolven zo welkom zijn als bij ons.Gratis - vooraf inschrijven
Max. 40 personen

Het kunnen doorgaan van deze lezing hangt af van de dan geldende coronamaatregelen
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: Klimaatactivisme en pandemie

Milieuactivist Nick Meynen bespreekt het klimaatactivisme in tijden van pandemie. Kan het virus een kantelpunt zijn?
• Woensdag 20 april 2022 om 20u

Opgelet: in de nieuwsbrief van januari 2022 werd per ongeluk een foute datum vermeld: de datum in 2022 is wel degelijk woensdag 20 april. Excuses voor de verwarring.

In deze lezing brengt Nick Meynen sterke verhalen uit de globale strijd die bezig is, een verhelderende historisch-economische context, een visie op de systeemverandering die nodig is en de weg om daar te geraken. Zijn nieuwste boek "De val van Icarus. Het virus als kantelpunt" linkt deze zaken bovendien aan de huidige coronapandemie...

Nick is een professionele milieuactivist die voor Europa's grootste netwerk van milieu-organisaties werkt: the European Environmental Bureau (EEB). Daarnaast heeft hij 12 jaar ervaring als journalist en auteur. Hij heeft diploma's in de geografie, conflictstudies en onderzoeksjournalistiek en is een veel gevraagde gastspreker aan een dozijn universiteiten in binnen en buitenland, maar ook in het Europese parlement.

Over Nicks meest recente boek "De val van Icarus":

In de Franse cultfilm La haine tuimelt een man uit een vijftig verdiepingen tellend gebouw. ‘Jusqu’ici tout va bien, jusqu’ici tout va bien, jusqu’ici tout va bien’, prevelt hij tijdens zijn val. Het doet denken aan de wereld vóór corona. In dit boek legt Nick Meynen uit dat de pandemie geen accident is. Noch een straf van god, wraak van Moeder Natuur of kwestie van karma. Ze is wel een logische consequentie van de politieke keuzes die onze beleidsmakers al decennialang maken, keuzes die mens en planeet verdrinken in het ijskoude water van de egoïstische berekening. Er is geen weg terug naar normaal, stelt Meynen, want niets aan de precorona-economie was normaal.

‘Dit verdient een breed en internationaal publiek’, schreef niemand minder dan Naomi Klein over Frontlijnen, zijn vorige boek dat ook werd opgenomen in het lijstje van de tien beste boeken over klimaatverandering van het Amerikaanse jongerentijdschrift Teen Vogue. Met De val van Icarus bevestigt hij alle lof.Gratis - vooraf inschrijven
Max. 40 personen

Het kunnen doorgaan van deze lezing hangt af van de dan geldende coronamaatregelen
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: Hoe wordt een strip gemaakt

Oudgediende uit de stripwereld Jos Wauters toont hoe een strip wordt gemaakt: van pril idee tot afgewerkt album.
• Woensdag 27 april 2022 om 20u

Deze lezing gaat over hoe een beeldverhaal tot stand komt. Vertrekkend van een pril idee, over het schrijven van een synopsis en een uitgewerkt scenario. Daarna de potloodtekening gevolgd door het in inkt zetten ervan. Tenslotte het inkleuren (met de computer).

De keuze van de strip was niet zo moeilijk: striptekenaar Marvano (Marc Van Oppen) is een goede vriend van spreker Jos Wauters. Marvano is internationaal een vaste waarde. Hij maakt verhalen met een historische achtergrond, uitgewerkt in twee tot drie albums.

Jos brengt deze lezing aan de hand van het verhaal Bonneville, in strip in twee albums. Daarin krijg je de geschiedenis uit de jaren 60 van vorige eeuw, toen waaghalzen alles dezen wat ze konden om het snelheidsrecord op land te behalen.

Jos Wauters is van opleiding grafisch vormgever. Hij heeft 12 jaar ervaring in de stripwereld: 6 jaar als hoofdredacteur van het stripweekblad Robbedoes (uitgeverij Dupuis) en daarna nog eens 6 jaar bij Standaard Uitgeverij, waar hij verantwoordelijk was voor syndication en de dagelijkse opvolging deed bij Studio Vandersteen. Tussen 1984 en 2000 gaf hij ruim 500 lezingen in scholen, biblioteken, culturele verenigingen en service clubs.

In de bib:

De stripreeks die als voorbeeld gebruikt zal worden:Gratis - vooraf inschrijven
Max. 40 personen

Het kunnen doorgaan van deze lezing hangt af van de dan geldende coronamaatregelen
Organisatie: Bib Boutersem

De universiteit van Boutersem

De eerste sessie van de Universiteit van Boutersem waarin 3 lokale experten hun kennis delen.
• Woensdag 4 mei 2022 om 20u

Op een "lesavond" van de Universiteit van Boutersem geven drie dorpsgenoten een presentatie van een kwartiertje over een sterk afgebakend thema dat met hun beroep, hobby of toevallig kennisgebied te maken heeft. De titel van de presentatie heeft de vorm van een vraag en is bedoeld als teaser voor het publiek.

De vragen die deze avond behandeld zullen worden zijn:

  • Democratie: de spiegel uit het antieke Athene? (Alex Parmentier)
  • Waarom moeten we NU handelen om de klimaatopwarming tegen te gaan? (Veerle Roosens)
  • Is er leven op Mars? (Karolien Lefever)
Gratis - vooraf inschrijven
Max. 40 personen

Het kunnen doorgaan van deze lezing hangt af van de dan geldende coronamaatregelen
Organisatie: Bib Boutersem


Op zoek naar info over onze Leesgroep? Ga naar onze Leesgroeppagina!
Zoek in (ook voorbije) activiteiten:   

Voorbije activiteiten

Een bijna volmaakte vriendschap (Milena Michiko Flasar) - Maandag 13 oktober 2021
Bijeenkomst van de leesgroep van de bib.
Lezing: Kerkklokken van Groot-Boutersem - Woensdag 20 oktober 2021
Jef Teugels en Werner Wouters doen het verhaal van de klokken van Boutersem.
Lezing: Beethoven door Jan Caeyers - Woensdag 13 oktober 2021
Dorpsgenoot Jan Caeyers vertelt uit het blote hoofd en opgeluisterd met de mooiste muziekfragmenten Beethovens leven: zijn sombere jeugd, zijn sterk wisselende stemmingen, zijn verlangens, zijn relaties en conflicten met familie en vrienden, zijn verhouding met de ‘onsterfelijke geliefde’, het drama van zijn doofheid.
Een revolverschot (V. Loveling / A. Verbeke) - Maandag 11 oktober
Bijeenkomst van de leesgroep van de bib.
Lezing: De juiste boom voor elke tuin - VOLZET - Woensdag 15 september 2021
Naar aanleiding van de actie Behaag je tuin nodigt Regionaal Landschap Zuid-Hageland prof. em. Martin Hermy uit. Hij geeft advies aan iedereen die een aanplant van bomen of struiken overweegt.
Lezing: Klimaatactivisme en pandemie - Woensdag 2 december 2020
Milieuactist Nick Meynen bespreekt het klimaatactivisme in tijden van pandemie. Kan het virus een kantelpunt zijn?
Leesgroep: De ondergrondse spoorweg (Colson Whitehead) - Maandag 23 november
Bijeenkomst van de leesgroep van de bib.
Familievoorstelling: De duizend ikken van Daan - Zondag 8 november 2020
Magazijn De Snoek (i.s.m. Bib Boutersem) nodigt auteur Siska Goeminne en illustrator Merel Eyckerman uit voor een familievoorstelling.
Lezing: Het genetisch geheugen van Vlaanderen - Woensdag 21 oktober 2020
Professor Maarten Larmuseau onderzoekt of er zoiets bestaat als Vlaams DNA.
Lezing: Aantekeningen bij een moord - Woensdag 14 oktober 2020
Peter Vermeersch doet een persoonlijk verslag van zijn deelname aan een assisenjury. Een zoektocht naar recht en rechtvaardigheid.