Activiteiten


Lessenreeks: Schaken voor kinderen Deze activiteit is volzet!

In 10 lessen brengt Stefan Roosen je een basiskennis schaken bij. (voor kinderen 6-12 jaar)
• 10 woendagen om 14u

Ben je tussen 6 en 12 en wil je graag leren schaken? Dan is deze cursus iets voor jou!

In een reeks van 10 lessen leren we je de spelregels, schaakmat zetten en de eerste trucjes om een partij te winnen. Hiervoor maken we gebruik van de bekende "Stappenmethode" van Cor Van Wijgeren en Rob Brunia. Elk lesje bestaat uit nieuwe leerstof, het maken van oefeningen en natuurlijk... tegen elkaar spelen.

Lesgever is Stefan Roosen. Stefan woont in Boutersem en is voorzitter en lesgever van Jeugdschaak Dolle Toren in Leuven.

De lessen gaan door op deze data, telkens van 14u tot 15u:

• woe 1 februari
• woe 8 februari
• woe 15 februari
(krokusvakantie)
• woe 1 maart
• woe 8 maart
• woe 15 maart
• woe 22 maart
• woe 29 maart
(paasvakantie)
• woe 19 april
• woe 26 april


Deze lessenreeks is volzet! Wie wil kan zich op de reservelijst laten zetten. Stuur daarvoor een mailtje naar bibliotheek@boutersem.be. Dan contacteren we jou mocht er een plaats vrijkomen.

10 woensdagen van 14u tot 15u
Locatie: grote zaal Iris in het Cultureel Centrum

Gratis - vooraf inschrijven
Max. 12 kinderen! (6-12 jaar)
Organisatie: Bib Boutersem i.s.m. Jeugddienst Boutersem

Lezing: Voedselbostuin Deze activiteit is volzet!

Jan Mampaey van de Drakentuin in Tienen vertelt over een voedselbostuin: een eco-positieve keuze waarin kruiden, groenten, struiken en bomen samengaan.
• Woensdag 8 februari om 20u

Een bewuste keuze voor de toekomst

Een voedselbostuin? In tijden van klimaat- en andere veranderingen en biodiversiteits- en andere crisissen is dat een bewuste keuze voor de toekomst. Een "ecopositieve" keuze. Een manier om een tuin een stukje beter te maken voor mens, natuur en klimaat door op doordachte wijze kruiden, groenten, struiken en bomen te combineren. Je kan het ook beschrijven als een bosrand gecombineerd met duurzame voedselproductie in samenwerking met de natuur. Bloesembogen en oogstbogen overspannen de theoretische plannen. Maar een voedselbostuin verandert elk jaar. Bomen groeien, planten sterven, andere breiden uit, nieuwe planten worden aangeplant. Het blijft een dynamisch geheel zowel op als onder de grond. Het weer wisselt ook en de oogsten zijn elk jaar verschillend. Bomen met noten en ander fruit zijn de vaste waarden, bessenstruiken en klimplanten worden elk jaar groter of worden teruggesnoeid. In de groentetuin en serre is de dynamiek nog groter en paddenstoelen zijn een apart verhaal.

In de Drakentuin in Tienen hebben Jan en Elke ondertussen 13 jaar ervaring in aanleg, beheer en verwerking van de oogst van hun voedselbostuin. Zij zien in hun tuin een "keizerlijke" overvloed, zowel van hoeveelheid van groenten en fruit als van exclusieve smaken. De draak is het symbool van de keizer, vandaar de naam Drakentuin. Verwerken doen ze door drogen, inmaken, fermenteren, opleggen op alcohol en veel taart en confituur.

Sinds 2021 stellen Jan en Elke hun tuin open om andere mensen te inspireren. Daarvoor zijn er er regelmatig opentuindagen, geven ze een jaarcursus voedselbostuin en geven ze interviews en lezingen. Ze willen hun "ecopositief" verhaal vertellen en andere mensen inspireren met een verhaal van verbinding met eigen groenten en fruit, met de natuur in hun eigen tuin. Ze doen dat theoretisch onderbouwd, Jan is bio-ingenieur en wetenschapper van dienst. Ze doen dat heel praktisch en concreet, Elke gaat aan de slag gaat met haar kennis over permacultuur in de groententuin en met haar bakkerskills in de keuken.

In deze lezing brengt Jan Mampaey het verhaal van hun bewuste keuze, van voedselbostuinen, van de Drakentuin in Tienen.

Meer info vind je op voedselbostuin.beDeze lezing is volzet!
Gratis - vooraf inschrijven
Max. 45 personen
Organisatie: Bib Boutersem

Leesgroep: 'Cliënt E. Busken' van Jeroen Brouwers

Bijeenkomst van de leesgroep van de bib.
• 13/02/2023 om 20u

Lees vooraf een boek en bespreek het in kleine groep o.l.v. Chantal Crombé
- De bib bezorgt iedereen tijdig een exemplaar van het boek
- Vijf keer per jaar. Je schrijft in per sessie

Opgelet: inschrijven voor 10 januari!

Nieuwtjes en verslagen van voorbije bijeenkomsten op onze

Leesgroeppagina

Gratis
Inschrijven voor 10 januari
Maximum 12 personen!
Organisatie: Bib Boutersem

Vertoning: Africa United (Afrika Filmfestival)

De bib vertoont de film "Africa United" in het kader van het Afrika Filmfestival. Drie kinderen ondernemen een onwaarschijnlijke tocht om hun voetbaldroom waar te maken. Soms hilarisch, soms hard, maar vooral hartverwarmend!
• Woensdag 29 maart om 20u

De film: Africa United

Africa United vertelt het bijzondere verhaal van drie Rwandese kinderen en hun kans om een levensgrote droom uit te laten komen - deelnemen aan de openingsceremonie van het WK Voetbal in Johannesburg. Het jonge voetbaltalent Fabrice wordt ontdekt op een voetbalveldje in Rwanda. Nog maar één test staat hem in de weg naar de grootse opening van het WK. Maar onderweg naar die cruciale test slaat het noodlot toe als hij en z'n vrienden, de goedlachse 'manager' Dudu en diens zusje Beatrice, in de verkeerde bus stappen. Zonder papieren, geld of een geloofwaardig verhaal belanden ze in een opvangkamp in Congo, waar ze zo snel mogelijk uit willen ontsnappen. Met behulp van hun niet te onderschatten slimheid (en een WK landkaart) vinden de kleine helden hun weg naar het zuiden, op jacht naar hun droom achter de eindeloze Afrikaanse horizon. Onderweg vormen ze een 'dream team' met ontspoorde kinderen, die ze door een reeks geweldige, gevaarlijke en hilarische avonturen loodsen. Tijdens hun ruim 5.000 kilometer lange reis ontdekken we een Afrika zoals weinig mensen het gezien hebben. We ervaren een episch avontuur door zeven landen, voelen het geluk, de lach en de hoop die ontstaat bij het gezamenlijk beleven van een ongelofelijke reis.

Fictie, 88 min - gesproken: Engels - ondertiteld: Nederlands)afrikafilmfestival.be
Africa United op afrikafilmfestival.be

Gratis - vooraf inschrijven
Max. 45 personen
Organisatie: Bib Boutersem i.s.m. Afrika Film Festival

Auteurslezing Jeroen Olyslaegers

Recensent, theaterschrijver, vertaler, romanschrijver, opiniemaker Jeroen Olyslaegers heeft één regel voor zichzelf: het mag nooit, nooit, nooit saai zijn. Dat belooft voor deze avond in de bib!
• Donderdag 20 april om 20u

Recensent, theaterschrijver, vertaler, romanschrijver, opiniemaker Jeroen Olyslaegers heeft één regel voor zichzelf: "het mag nooit, nooit, nooit saai zijn. Overdadig mag wel, graag zelfs".

In 2009 startte hij een serie volksromans rond geheugen en identiteit: Wij, Winst, Wil en Wildevrouw. Hij won o.a. de Fintro Literatuurprijs (vak- en lezersjury), de Confituur Boekhandelsprijs, de F. Bordewijk-prijs.

In 2014 ontving Olyslaegers de Arkprijs van het Vrije Woord. Volgens de jury verdiende hij deze bekroning, omdat hij "oprecht maatschappelijke engagement in woorden en initiatieven vertoont en het publieke forum gebruikt om schrijnende maatschappelijke toestanden aan de kaak te stellen en met die stellingname tegen de mainstream in te gaan".

Als je zijn gratis lezing in Bib Boutersem wil bijwonen, schrijf je dan snel in: de plaatsen zijn beperkt!

Met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren


Gratis - vooraf inschrijven
Max. 45 personen
Organisatie: Bib Boutersem met steun van het Vlaams Fonds van de Letteren

Digiwijs: Beter zoeken op internet

Ilse Depré geeft een infosessie boordevol tips om efficiënter en sneller te vinden wat je zoekt op het internet. (10u-12u)
• Dinsdag 9 mei om 10u

Efficiënter en sneller zoeken op internet

Het internet is een verzameling van ontelbare websites, databanken en nuttige tools. Dankzij Google en andere zoekmachines kunnen we er informatie zoeken. En toch vinden we niet altijd het juiste of krijgen we zoveel info dat we door het bos de bomen niet meer zien. En is al die informatie overigens wel betrouwbaar? Leer sneller en beter zoeken via trucjes en handige weetjes over het internet en de werking zoekmachines.

Dit is een infosessie, je hoeft geen toestel mee te brengen. De tips kunnen gebruikt worden voor het zoeken op een pc, laptop, tablet of smartphone.

I.s.m. Okra BoutersemVoormiddagsessie 10u-12u
Gratis - vooraf inschrijven
Max. 50 personen
Organisatie: Bib Boutersem i.s.m. Okra Boutersem

Digiwijs: Onmisbare apps

In deze infosessie toont Ilse Depré je de weg naar de interessantste apps voor je tablet of smartphone. (10u-12u)
• Dinsdag 23 mei om 10u

Appwijs - ontdek tientallen onmisbare apps voor je smartphone of tablet

Ontdek de leukste en handigste apps voor je tablet of smartphone Heb je een smartphone of een tablet? Dan heb je ongetwijfeld al enkele apps uitgeprobeerd! Een smartphone of tablet heeft al enkele tientallen basisapps, en je kan er nog extra installeren. Maar zo zijn er miljoenen, voor elk type toestel. Maar wat is nu precies een app? En hoe zoek je in de veelheid aan apps? Welke zijn onmisbaar en moet je dus zeker hebben? Tijdens deze infosessie vertellen we alles over het werken met apps, het installeren ervan, en geven we bovendien een handig overzicht van enkele onmisbare tools.

Dit is een infosessie, je hoeft geen toestel mee te brengen.

I.s.m. Okra BoutersemVoormiddagsessie 10u-12u
Gratis - vooraf inschrijven
Max. 50 personen
Organisatie: Bib Boutersem i.s.m. Okra Boutersem


Op zoek naar info over onze Leesgroep? Ga naar onze Leesgroeppagina!
Zoek in (ook voorbije) activiteiten:   

Voorbije activiteiten

Voorlezen in de bib - Zaterdag 28 januari
Elke laatste zaterdag van de maand wordt er (vanaf 10u30) door onze vrijwilligers voorgelezen in de jeugdafdeling.
Open mic Poëzieweek - Zaterdag 28 januari
N.a.v. de Poëzieweek worden er tijdens de openingsuren gedichten voorgelezen in de bibliotheek.
De universiteit van Boutersem - Woensdag 14 december
De tweede sessie van de Universiteit van Boutersem waarin 3 (buiten)gewone inwoners van Groot-Boutersem hun expertise delen met het publiek.
Leesgroep: 'Ons soort mensen' van Juli Zeh - Maandag 12 december
Bijeenkomst van de leesgroep van de bib.
Lezing: Je angst de baas?! - Woensdag 7 december
Sara Scheveneels heeft het over het ontstaan van angst(stoornissen) en geeft tips om er beter mee om te gaan.
Boutersem Buitengewoon Klassiek - Vrijdag 2 december
De bib verkoopt kaarten voor de concerten in de reeks Boutersem Buitengewoon Klassiek van A nocte temporis met tenor Reinoud Van Mechelen en zijn ensemble.
Toneel: Chemodag is de beste dag van de week - Vrijdag 18 en zaterdag 19 november
Voorstelling van theatergezelschap Wuivend Riet naar het boek van Liesbeth Van Impe (hoofdredacteur Het Nieuwsblad). Kaarten te verkrijgen in de bib.
Auteurslezing: Toni Coppers - Woensdag 16 november
Misdaadauteur en rasverteller Toni Coppers is te gast in de bib. Hij vertelt niet enkel over zijn schrijftechniek maar neemt je mee in de wondere wereld van zijn verbeelding en inspiratie.
Spelletjesvoormiddag - Zatedag 5 november
Kinderen (4 tot 12 jaar) en hun ouders kunnen spelletjes uit de Spelotheek van de bib komen uitproberen. Er zijn begeleiders aanwezig.
Boekvoorstelling: Gonda Van der Vloet - Woensdag 26 oktober
Kersvers auteur en streekgenoot Gonda Van der Vloet komt haar debuutroman "Het Hagelandse huis" voorstellen in de bib.