Activiteiten


Pieter Stockmans over Oekraïne

MO*-journalist Pieter Stockmans laat zijn licht schijnen over de situatie in Oekraïne. Hij vertelt vanuit zijn ervaringen ter plaatse en focust op de solidariteit met Oekraïense vluchtelingen in Roemenië en Oekraïne. 

• Woensdag 5 oktober om 20u

Solidariteit met Oekraïense vluchtelingen in Roemenië en Oekraïne

Al in 2017 verbleef Pieter Stockmans twee maanden in Oekraïne. Hij onderzocht drie kanten van de frontlijn. In de zelfverklaarde pro-Russische ‘volksrepublieken’ onderzocht hij de pro- Russische nationalisten. In de belangrijke havenstad Odessa onderzocht hij de pro- Oekraïense nationalisten. En in hoofdstad Kyiv de pro-Europese democratische activisten.

Hij is dan ook de perfecte persoon om een korte voorgeschiedenis van de huidige oorlog te geven.

Maar de focus zal liggen op de verhalen van gewone Oekraïeners. In de zelfverklaarde pro-Russische ‘volksrepublieken’ en Odessa volgde Pieter immers ook interne vluchtelingen en mensen van wie de levens al acht jaar overhoop worden gehaald.

In 2022 keerde hij terug na de grootschalige Russische invasie van Oekraïne. En zag hij hoe een heel land in oorlog zichzelf organiseert voor solidariteit met interne vluchtelingen. Hij bezocht Transkarpatië en Boekovina in het westen van Oekraïne. Dit zijn de veiligste regio’s. Daarom komen veel Oekraïeners uit het zwaar getroffen oosten nu massaal naar daar. De noden zijn er enorm, de inspanningen om eraan tegemoet te komen ook.

Ook buurland Roemenië staat op in solidariteit met vluchtelingen uit Oekraïne. In het grensstadje Sighetu Marmatiei groeide een perfect geoliede hulpmachine. Deze grensregio is sterk verbonden met Oekraïne. De aanval op Oekraïne wordt hier aangevoeld als een aanval op Roemenië zelf. In de grote stad Cluj-Napoca groeit een model voor de toekomst van de Roemeense vluchtelingenopvang. NGO’s, scholen, vrouwenclubs en gewone inwoners verrichten baanbrekend werk.

Over Pieter Stockmans

Gratis - vooraf inschrijven
Max. 45 personen
Organisatie: Bib Boutersem

Leesgroep: 'De behouden tong' van Elias Canetti

Bijeenkomst van de leesgroep van de bib.
• 10/10/2022 om 20u

Lees vooraf een boek en bespreek het in kleine groep o.l.v. Chantal Crombé
- De bib bezorgt iedereen tijdig een exemplaar van het boek
- Vijf keer per jaar. Je schrijft in per sessie

Opgelet: inschrijven voor 15 augustus!

Nieuwtjes en verslagen van voorbije bijeenkomsten op onze

Leesgroeppagina

Gratis
Inschrijven voor 15 augustus!
Maximum 12 personen!
Organisatie: Bib Boutersem

Filmvertoning: Intelligent trees

Vertoning van de documentaireversie van de bestseller van Peter Wohlleben: Het verborgen leven van bomen.
• Woensdag 12 oktober 2022 om 20u

Bomen zijn zoveel meer dan rijen hout, materiaal voor meubels of in het slechtste geval: brandhout. Bomen zijn meer dan organismen die ons en onze lucht voorzien van zuurstof. Het zijn individuele wezens met gevoelens, nood aan vriendschap en een gemeenschappelijke taal. Is dit te fantastisch om waar te zijn? De Duitse boswachter Peter Wohlleben (The Hidden Life of Trees) en wetenschapper Suzanne Simard (The University of British Columbia, Canada) observeren en onderzoeken de communicatie tussen bomen gedurende tientallen jaren. Hun bevindingen zijn op z’n minst verbazingwekkend...

Wij hopen dat deze documentaire u een andere kijk biedt op bomen, bossen en het leven. Weet u van de communicatie tussen bomen onderling? Heeft u al ooit gehoord de moederbomen en het zorgzaam netwerk voor hun oude en zieke buren. Dit is niet mogelijk, hoor ik u denken. Kijk en oordeel zelf.

Duur films: 1u20

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Info-avond: Energiezuinig verwarmen

Experten van Fluvius en Dialoog geven tips bij de bijzonder actuele vraag: hoe verwarm ik mijn huis op een verantwoorde en betaalbare manier?
• Woensdag 19 oktober om 20u

Energiefitsessie verwarmen

Wist je dat een verwarmingsinstallatie van tien jaar oud je al handenvol geld kan kosten? Laat je goed informeren over de vele mogelijkheden voor verwarming in je woning. Zo vermijd je verrassingen, doorprik je verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk zorg je voor een lagere energiefactuur en meer wooncomfort.

Onafhankelijk advies in mensentaal

Fluvius en Dialoog ontwikkelden samen een avondsessie, waarin je alles te weten komt over centrale of decentrale verwarming. Je ontdekt er ook of hernieuwbare energie haalbaar is voor jou. Voorkennis is niet nodig. We overstelpen je niet met moeilijke technische termen, maar spreken jouw taal. Ontdek aan de hand van praktijkvoorbeelden de voor-en nadelen van toestellen en technieken.

Doelgroep: iedereen die zijn woning energiezuiniger en comfortabeler wil maken
Gratis - vooraf inschrijven
Max. 45 personen
Organisatie: Bib Boutersem i.s.m. Fluvius en Dialoog

Lezing en workshop: Verhoog je privacy

Rik Mercelis heeft het over een van de hete hangijzers van onze tijd: onze privacy, of het gebrek daaraan. We gaan ook concreet aan de slag op onze digitale apparaten.
• Dinsdag 25 oktober om 20u

Herken en voorkom online fraude

Deze lezing valt uiteen in twee delen. In het eerste deel geeft Rik Mercelis een presentatie over privacy in het algemeen, en hoe die de laatste jaren onder druk is komen te staan.

Daarna volgen een waaier aan praktische tips om zelf je privacy te verhogen op je eigen digitale apparaten. Aan bod komen o.a. Android, Itsme, factuurfraude, eBox, datalekken, Chrome...

Om maximaal te kunnen profiteren van het tweede deel kunnen deelnemers hun apparaten meebrengen om meteen ter plaatse aan de slag te gaan. (er zal vooral op Android ingegaan worden)

Rik Mercelis is docent ICT en Informatica aan diverse instellingen.


Gratis - vooraf inschrijven
Max. 45 personen
Organisatie: Bib Boutersem

Boekvoorstelling: Gonda Van der Vloet

Kersvers auteur en streekgenoot Gonda Van der Vloet komt haar debuutroman "Het Hagelandse huis" voorstellen in de bib.
• Woensdag 26 oktober om 20u

Het Hagelandse huis : geworteld in oude grond

Gemma en Tuur zijn een gelukkig getrouwd koppel met twee kinderen. Ze kopen in het landelijke gehucht Breidegem een oude boerderij naast een Middeleeuwse kapel. In hun enthousiasme wijden ze het huis in, wat negen maanden later tot de geboorte van een derde kind leidt. Dit kind is van in de baarmoeder een probleemkind, waardoor de relatie zwaar onder druk komt te staan.
Ondertussen hoort Gemma van de vele rampen die er met de vorige bewoners gebeurd zijn. Na een brand in hun schuur gaat ze op onderzoek uit. Ze spreekt met de oudere dorpsbewoners en pluist de documenten in het archief uit. Zo reconstrueert ze de geschiedenis van het huis en van het dorp, van bij de bouw van de kapel in de veertiende eeuw, tot in de jaren dertig van de twintigste eeuw.

Ze geraakt meer en meer onder de indruk van het onheil en verliest langzamerhand haar greep op de werkelijkheid...

Over Gonda

Gonda Van der Vloet wilde haar hele leven al schrijven. Geveld door een burn-out maakte ze daar in 2012 eindelijk werk van. Ze schreef zich in voor een schrijfcursus bij Wisper en sloot zich aan bij de Leuvense schrijversgroep Friday Night Writing Party ( FNWP). Samen met deze groep publiceerde ze een aantal kortverhalen in twee bundels: Wintervuur (2014) en Miramar Mysteries (2016 ) beide uitgegeven bij Het Punt. In 2018 won ze de schrijfwedstrijd van Creatief Schrijven met haar ultrakorte verhaal Heinrich. Haar tweede roman Bach en poezen ligt te rijpen en te wachten op de definitieve herwerking. Momenteel werkt ze aan haar derde roman, over het leven van haar ouders in de Kempen in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw.

Het boek is verkrijgbaar bij:

  • De auteur Gonda Van der Vloet (gond.vloet@telenet.be - 016/824075 - 0478/356430))
  • Streekshop Tienen
  • www.boekscout.nl


Gratis - vooraf inschrijven
Max. 45 personen
Organisatie: Bib Boutersem

Voorlezen in de bib

Elke laatste zaterdag van de maand wordt er vanaf 10u30 door vrijwilligers voorgelezen in de jeugdafdeling.
• Zaterdag 29 oktober om 10u30

Data

  • zaterdag 24 september 2022
  • zaterdag 29 oktober 2022
  • zaterdag 26 november 2022
  • zaterdag 31 december 2022

Je kan doorlopend komen luisteren.

Iedereen welkom!

Het voorlezen gebeurt in de jeugdafdeling. Je kan gewoon doorlopend komen luisteren.
Organisatie: Bib Boutersem

Auteurslezing: Toni Coppers

Misdaadauteur Toni Coppers is te gast in de bib. Hij vertelt niet enkel over zijn schrijftechniek maar neemt je mee in de wondere wereld van zijn verbeelding en inspiratie.
• Woensdag 16 november om 20u

Toni Coppers praat graag en vol overgave over hoe zijn boeken ontstaan, waarom hij zo vaak een vrouw als hoofdpersonage kiest en hoe dat toch ook een beetje autobiografisch is....

Bovendien geeft hij je een blik achter de schermen van het vak:

• Hoe verloopt het schrijfproces?
• Waar haalt hij de inspiratie voor zijn ingenieuze plots?
• Hoe zorgt hij ervoor dat de personages écht tot leven komen?
• Waar wordt werkelijkheid fictie of is het soms net omgekeerd?

Maar nog liever praat hij over de mens achter de schrijver: wat drijft hem, waar ligt hij van wakker en hoe werd hij langzaam maar zeker een “echte” schrijver, want dat laatste stond allesbehalve in de sterren geschreven. Net als in zijn verhalen over Liese Meerhout deelt Toni zijn eigen hobbelige parcours om zijn eigen stem te vinden met de nodige humor, kwetsbaarheid en
vooral zijn hartverwarmende authenticiteit.

Wanneer Toni met zijn radiostem vertelt, hangen de mensen aan zijn lippen. Aan de hand van beeldmateriaal neemt hij hen mee naar zijn wereld. Hij leest afwisselend voor uit eigen werk en vertelt anekdotes uit zijn heden en verleden die hem gemaakt hebben tot wie hij is.


Gratis - vooraf inschrijven
Max. 45 personen
Organisatie: Bib Boutersem met steun van Literatuur Vlaanderen en auteurslezingen.be

Toneel: Chemodag is de beste dag van de week

Voorstelling van theatergezelschap Wuivend Riet naar het boek van Liesbeth Van Impe (hoofdredacteur Het Nieuwsblad). Kaarten te verkrijgen in de bib.
• Vrijdag 18 en zaterdag 19 november om 20u

Toen Liesbeth Van Impe de diagnose ‘borstkanker’ kreeg, vielen er veel dingen in duigen, maar ze dacht nooit: ‘hier ga ik een boek over schrijven’. De diagnose is dus niet de enige verrassing gebleken, want anderhalf jaar later was ‘Chemodag is de beste dag van de week’ een feit. En toch is dit niet het soort boek geworden waaraan je spontaan zou denken. Eentje dat het heeft over moed en de wijze lessen die er getrokken moeten worden. Neen, gaandeweg merkte Liesbeth dat het vooral de nuchtere, van drama ontdane kijk op de ziekte was die haar hielp. Dit is geen verhaal over positief denken. Kanker trekt zich daar maar weinig van aan. Er valt niet te onderhandelen. Dit is het verhaal over een jaar op krukken, over de plaats van ziekte en gebrek in een Instaperfecte wereld. Liesbeth heeft het overleefd, en dat is genoeg. Met dit boek toont ze lotgenoten en iedereen die nog steeds geen kankerpatiënt in de ogen durft te kijken hoe kankerland er uitziet en hoe je er kunt doorreizen.

Met: Ellen Van de Poel, Yorgo Fontaine, Ivo Ceulemans, Ines Everaerts, Ann Theys, Ellen Everaerts, Els Boogaerts
Tekst: Liesbeth Van Impe
Regie: Ed Vanderweyden
Productie: Theatergezelschap WUIVEND RIET

Wanneer: Vrijdag 18 en zaterdag 19 november 2022 om 20u
Waar: Gemeentelijke Feestzaal Boutersem (Kerkomsesteenweg 45, 3370 Boutersem)
Prijs: €12,50

Reserveer kaarten op 0475 / 67 75 21 (en betaal de avond zelf) of koop je ticket meteen aan de balie van de bib (contant betalen).Opgelet! Deze toneelvoorstelling gaat door in de Gemeentelijke Feestzaal van Boutersem (Kerkomsesteenweg 45, 3370 Boutersem)!

Reserveer kaarten op 0475 / 67. 75. 21 (en betaal de avond zelf) of koop je ticket meteen aan de balie van de bib (contant betalen!).
Organisatie: Toneelgroep Wuivend Riet i.s.m. Stichting tegen kanker, Gemeente Boutersem, Bib Boutersem

Lezing: Je angst de baas?!

Sara Scheveneels heeft het over het ontstaan van angst(stoornissen) en geeft tips om er beter mee om te gaan.
• Woensdag 7 december om 20u

Over angsten en hoe ermee om te gaan

Heb je angst voor wespen, spinnen of om iets doms te doen of te zeggen bij anderen? Of ben je bang dat je partner of kinderen iets overkomt, of om zelf ziek te worden? Angst is een emotie die we allemaal kennen. In deze lezing zal Sara Scheveneels het hebben over angst als een helpende emotie en over angststoornissen, hoe angsten ontstaan, wat er in de hersenen gebeurt en tenslotte hoe je angst kan verminderen en behandelen.

Voor wie wil, is er de mogelijkheid om aan den lijve te ervaren hoe het is om met je angst aan de slag te gaan.

Sara Scheveneels is postdoctoraal onderzoeker aan KU Leuven waar ze onderzoek doet naar het ontstaan en de behandeling van angststoornissen. Ze is ook gedragstherapeut bij Durfpunt, waar ze personen met angstproblemen behandelt.

Gratis - vooraf inschrijven
Max. 45 personen
Organisatie: Bib Boutersem

De universiteit van Boutersem

De tweede sessie van de Universiteit van Boutersem waarin 3 lokale experten hun kennis delen.
• Woensdag 14 december om 20u

Op een "lesavond" van de Universiteit van Boutersem geven drie dorpsgenoten een presentatie van een kwartiertje over een sterk afgebakend thema dat met hun beroep, hobby of toevallig kennisgebied te maken heeft. De titel van de presentatie heeft de vorm van een vraag en is bedoeld als teaser voor het publiek.

De sprekers voor deze sessie worden later bekend gemaakt...

Gratis - vooraf inschrijven
Max. 45 personen
Organisatie: Bib Boutersem


Op zoek naar info over onze Leesgroep? Ga naar onze Leesgroeppagina!
Zoek in (ook voorbije) activiteiten:   

Voorbije activiteiten

Spelletjesvoormiddag - Zaterdag 21 mei
Kinderen (4 tot 12 jaar) en hun ouders kunnen spelletjes uit de Spelotheek van de bib komen uitproberen. Er zijn begeleiders aanwezig.
Lezing: Afgestemd opvoeden - Woensdag 18 mei 2022
Jenna Vanvooren en Katrien Belmans laten u kennismaken met de opvoedingsfilosofie Afgestemd Opvoeden.
Voorlezen in de bib! - Zaterdag 14 mei
Voorlezen voor kinderen!
De universiteit van Boutersem - Woensdag 4 mei 2022
De eerste sessie van de Universiteit van Boutersem waarin 3 lokale experten hun kennis delen.
Lezing: Hoe wordt een strip gemaakt - Woensdag 27 april 2022
Oudgediende uit de stripwereld Jos Wauters toont hoe een strip wordt gemaakt: van pril idee tot afgewerkt album.
Leesgroep: De vleermuisman van Jo NESBØ - maandag 25 april
Bijeenkomst van de leesgroep van de bib.
Lezing: Klimaatactivisme en pandemie - Woensdag 20 april 2022
Milieuactivist Nick Meynen bespreekt het klimaatactivisme in tijden van pandemie. Kan het virus een kantelpunt zijn?
Infoavond Bijenplan - Woensdag 30 maart
Pieter Vanormelingen (Natuurpunt) vertelt alles over wilde bijen en het bijenplan van de gemeente Boutersem.
Lezing: In het spoor van de wolf - Woensdag 23 maart 2022
Sinds de dag dat de eerste wolf poot zette op Vlaamse bodem is hij niet meer weg te slaan uit de media. Jan Loos, bezieler van Welkom Wolf, brengt duiding bij de (gecontesteerde) terugkomst van deze inheemse toppredator.
Lezing: Tips voor minder vlees - Woendsdag 16 maart 2022
Voedingsdeskundige Kristina Denissen geeft tips om lekker en gezond vegetarisch te eten.