Activiteiten en inschrijvingen


Voorlezen in de bib

Elke laatste zaterdag van de maand wordt er (vanaf 10u30) door onze vrijwilligers voorgelezen in de jeugdafdeling.
• Elke laatste zaterdag van de maand om 10u30

Elke laatste zaterdag van de maand wordt er in de jeugdafdeling door onze vrijwilligers voorgelezen.

Data

• Zaterdag 27 januari 2024 vanaf 10u30
• Zaterdag 24 februari 2024 vanaf 10u30
• Zaterdag 30 maart 2024 vanaf 10u30
• Zaterdag 27 april 2024 vanaf 10u30
• Zaterdag 25 mei 2024 vanaf 10u30
• Zaterdag 29 juni 2024 vanaf 10u30

Je kan doorlopend komen luisteren.

Iedereen welkom!

Het voorlezen gebeurt in de jeugdafdeling. Je kan gewoon doorlopend komen luisteren.
Organisatie: Bib Boutersem

Auteurslezing: Delphine Lecompte

Schrijver, columnist, rebel en misfit Delphine Lecompte geeft een one-woman performance.
• Woensdag 13 maart om 20u

Vraag je aan Delphine Lecompte om een titel van haar voorstelling dan krijg je meteen een heleboel explosieve mogelijkheden:

• De literaire meltdown van Delphine Lecompte
• 100 % smerig en versleten
• Delphine Lecompte gooit een knuppel in het literaire hoenderhok
• Delphine Lecompte rauw en schandalig.
• Delphine Lecompte, de literaire luis in de pels
• De woeste anti-burgerlijke roadshow van de roekeloze duizelingwekkende Delphine Lecompte

Kan je niet kiezen welke Delphine Lecompte je in de bib wil? Geen probleem, je krijgt ze allemaal.

Delphine Lecompte is schrijver, columnist, rebel, misfit.
Ze houdt van Black Sabbath, maar ook van groezelige mismaakte bastaardhondjes, van Werner Herzog, van Francis Bacon en van Paul Snoek.
Haar recentste boek heet "Wilde Brieven aan Woestelingen", in april verschijnen haar dierenverhalen "Dieren zonder kleren".


Met de steun van Literatuur Vlaanderen en auteurslezingen.beGratis - vooraf inschrijven
Max. 45 personen
Organisatie: Bib Boutersem met de steun van Literatuur Vlaanderen en auteurslezingen.be

Lezing: Een klare kijk op burn-out

Hans De Witte (KULeuven) heeft het in deze lezing over het fenomeen burn-out. Hij staat stil bij de kenmerken van burn-out, de oorzaken en mogelijke oplossingen.
• Woensdag 27 maart om 20u

Een klare kijk op burn-out: prevalentie, oorzaken, gevolgen en oplossingen

Over burn-out is veel te doen in onze samenleving. Toch is er ook veel verwarring over. In deze lezing wordt een overzicht geboden van de recentste bevindingen m.b.t. burn-out. Daarbij wordt burn-out op twee wijzen gedefinieerd. De ‘oudere’ definitie verwijst naar uitputting, cynisme en verminderde professionele bekwaamheid. De nieuwere definitie actualiseert deze aspecten door er o.m. cognitieve en emotionele ontregeling aan toe te voegen. Om verwarring te vermijden wordt burn-out tevens vergeleken met andere fenomenen waarmee het soms verward wordt, zoals stress, overspanning en depressie. Vervolgens worden recente gegevens belicht over de prevalentie en evolutie van burn-out (hoe vaak komt het voor, en nam burn-out toe?), en wordt ingegaan op de oorzaken van het fenomeen (is burn-out te wijten aan het werk, de persoon of het gezin?). Tot slot wordt kort ingegaan op de mogelijke gevolgen van burn-out voor het individu en zijn/haar omgeving, en op mogelijke oplossingen ervoor.

Prof. dr. Hans De Witte is Gewoon Hoogleraar Arbeidspsychologie aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven. Hij maakt daar deel uit van de Onderzoeksgroep Arbeids-, Organisatie- en PersoneelsPsychologie (WOPP). Sinds oktober 2023 is hij academisch actief als ‘emeritus met opdracht’. Zijn onderzoeksdomeinen omvatten: (a) de arbeidspsychologische benadering van arbeid (bv. de beleving van arbeid, zowel positief (arbeidstevredenheid en bevlogenheid), als negatief (werkstress, burn-out), (b) gevolgen van jobonzekerheid, tijdelijk werk en herstructureringen, en (c) de beleving en gevolgen van werkloosheid.

Gratis - vooraf inschrijven
Max. 45 personen
Organisatie: Bib Boutersem

Kindervoorstelling: En toen was het oorlog

Verteltheater Hikke Takke Toe brengt een aangrijpend interactief muzikaal verhaal voor kinderen vanaf 10 jaar.
• Zondag 14 april om 11u

10 mei 1940. Aline is 12 jaar en wil dolgraag kleermaakster worden. Zij heeft een fiets gekregen om elke dag naar de school in de stad te rijden. Maar haar plannen worden gedwarsboomd. De oorlog breekt uit....

Dit zal haar en de toeschouwers niet onberoerd laten…

Voor kinderen (en hun ouders) vanaf 10 jaar.

Wim Collin vertelt en Ben Vanderweyden speelt mondharmonica.Gratis - vooraf inschrijven
Voor kinderen vanaf 10 jaar (en hun ouders)
Max. 45 personen
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: De geuren van de kathedraal Deze lezing begint om 19u!

Kunsthistorica Wendy Wauters neemt je mee naar het zinderende 16de-eeuwse Antwerpen en schetst een beeld in geuren en kleuren.
• Woensdag 17 april om 19u

Beleef de zinderende 16de eeuw alsof je er zelf bij was

Wendy Wauters laat je 16de-eeuws Antwerpen ontdekken op geheel unieke wijze, met name door de ogen, oren en neus van de mensen van toen. Ze situeert haar verhaal in het kloppende hart van de stad: de kathedraal, waar diepgelovige parochianen het pad kruisten met koekenbakkers, hondenslagers en veehandelaars.

Niet meteen wat je van een religieuze ruimte verwacht? Wacht tot je hoort over het gekmakende heen-en-weer-geloop bij de tientallen zij-altaren, terwijl de lijkgeur uit de grafputten opsteeg.

Na de lezing beantwoordt Wendy graag al je vragen.

Kunsthistorica Wendy Wauters promoveerde in 2021 over de belevingswereld van de kerkganger in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekerk tussen 1450 en 1566. In januari 2023 verscheen haar publieksboek De geuren van de kathedraal.

Gratis - vooraf inschrijven
Max. 45 personen
Opgelet! Deze lezing begint om 19u!
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: Wijvenwereld

Historica Andrea Bardyn (KU Leuven) schetst een beeld van de vrouw in de middeleeuwen en doorprikt en passant een reeks clichés over de "donkere eeuwen".
• Woensdag 24 april om 20u

Wijvenwereld. Hoe vrouwen leefden in de middeleeuwse stad.

Over middeleeuwse vrouwen circuleren er weinig boeiende, positieve verhalen. Films, historische romans, opiniestukken, en zelfs geschiedenishandboeken beelden de middeleeuwen nog vaak af als donker en primitief en de vrouwen in deze periode als passief, onderdrukt en gewoonweg oninteressant. In deze lezing die gebaseerd is op het boek Wijvenwereld, vervangt Andrea Bardyn, één van de auteurs van het boek, die hardnekkige clichés door een kleurijker verhaal over de levens van middeleeuwse vrouwen die de steden van de Lage Landen bevolkten. Door historische documenten en afbeeldingen te onderzoeken, kijken we samen naar hoe vrouwen huwden, onderhandelden, ruziemaakten, zakendeden, roddelden en produceerden. Zo zal blijken dat vrouwen in onze regio aanzienlijke rechten genoten die ze gebruikten om zelfstandige keuzes te maken en in hun levensonderhoud te voorzien. Vrouwen speelden een meer actieve en invloedrijke rol dan de traditionele beeldvorming suggereert. Tijd dus om het cliché van de passieve huisvrouw of de hulpeloze torenprinses voorgoed naar de prullenmand te verwerpen!

Gratis - vooraf inschrijven
Max. 45 personen
Organisatie: Bib Boutersem

Digiwijs: Artificiële intelligentie

In deze infosessie maakt Ilse Depré je wegwijs in de wereld van artificiële intelligentie. (i.s.m. Okra Boutersem)
• Dinsdag 7 mei om 10u

De laatste jaren wordt AI of artificiële intelligentie steeds meer zichtbaar in onze digitale maatschappij. In denksporten wordt al langer geëxperimenteerd met computers, maar AI is tegenwoordig op heel wat andere plaatsen rondom ons actief. En sinds 2023 komt het ook wekelijks in het nieuws.

Zo hebben websites en apps vaak een ingebouwde chatbot. We typen een vraag en krijgen een antwoord, maar niet van een medewerker van het bedrijf, maar van een (ro)bot. De meest geavanceerde op dit moment is ChatGPT, die naast het antwoord op onze vragen ook creatief uit de hoek kan komen, en poëzie en romans schrijft op commando. 

In deze infosessie leggen we uit wat AI precies is, waarvoor het allemaal gebruikt wordt, en wat de toekomst (misschien) nog brengt.

I.s.m. Okra BoutersemVoormiddagsessie 10u-12u
Gratis - vooraf inschrijven
Max. 50 personen
Organisatie: Bib Boutersem i.s.m. Okra Boutersem

Lezing/concert: Randy Newman Locatie: Magaijn De Snoek

Auteur Wouter Bulckaert geeft een gevarieerde lezing/concert/projectie over één van de grootste Amerikaanse singer-songwriters. (i.s.m. Magazijn De Snoek)
• Woensdag 22 mei om 20u

Randy Newman. 13 Songs

Naar aanleiding van zijn boek "Randy Newman" gaat auteur Wouter Bulckaert in deze voorstelling op zoek naar hoe Randy Newman de grootste Amerikaanse componist van zijn generatie werd. Hij toont aan dat er achter de schrijver van populaire deuntjes als ‘You’ve Got a Friend in Me’ en ‘Short People’ een componist van een tijdloos oeuvre schuilgaat.

Grafisch artiest Antoine Lamon vat de persoon en het werk van Newman in een video-installatie.

En pianist Marc Van Renne plukt 13 hoogtepunten uit het werk van de man. Daarna kan het publiek kiezen uit zo’n 50 Newman-songs die Marc Van Renne in de vingers heeft.

Opgelet! Deze activiteit gaat door in
Magazijn De Snoek
Stationsstraat 59
3370 Boutersem

In samenwerking met Magazijn De SnoekGratis - vooraf inschrijven
Max. 70 personen

Opgelet! Deze activiteit gaat door in

Magazijn De Snoek
Stationsstraat 59
3370 Boutersem
Organisatie: Bib Boutersem en Magazijn De Snoek

Digiwijs: Streaming tv en film kijken

In deze infosessie maakt Ilse Depré je wegwijs in de nieuwe manier om tv en films te kijken: via streaming. (i.s.m. Okra Boutersem)
• Dinsdag 4 juni om 10u

Steeds meer mensen kijken tv en film, niet via de tv, maar op pc of tablet, dankzij streaming platformen. Zo bieden de meeste omroepen, zoals VRT, VTM en Play, een website en app om live of uitgesteld programma's te (her)bekijken, weliswaar met reclame, maar gratis. Daarnaast zijn er ook heel wat betalende streaming diensten, zoals Netflix, Disney+, Apple TV+ of Prime Video. 

In deze infosessie demonstreren we de verschillende diensten en vergelijken we het aanbod en de mogelijkheden. 

I.s.m. Okra BoutersemVoormiddagsessie 10u-12u
Gratis - vooraf inschrijven
Max. 50 personen
Organisatie: Bib Boutersem i.s.m. Okra Boutersem

Lezing: Verkiezingen

Frank Keunen staat stil bij de nakende verkiezingen en legt uit waarom onze stem belangrijk is. Aansluitend vertelt Jonas Van Rietvelde (dienst Burgerzaken) hoe je geldig kan stemmen in de praktijk.
• Woensdag 5 juni om 20u

Stemmen of niet? Frank Keunen zegt ja.

Het jaar 2024 wordt het jaar waar we voor vijf instanties onze stem kunnen uitbrengen.

Auteur Frank Keuven stelde onlangs zijn nieuwe boek "Van embryo tot as" voor. Het werd aanbevolen door o.a. Hendrik Vos en Noël Slangen. Naar aanleiding daarvan brengt de auteur een interactieve lezing.

Met concrete dagdagelijkse voorbeelden toont Frank aan dat politiek en het leven verweven zijn met elkaar. Het gaat van het ontstaan van een embryo tot het verstrooien van as na het overlijden en alles daartussen. De inhoud is meeslepend en gelijktijdig ook confronterend en zal worden gebracht op een luchtige manier en met de nodige humor.

De inhoud van de lezing is neutraal en er worden geen politieke partijen of personen vermeld.

Aansluitend: stemmen in de praktijk

Jonas Van Rietvelde (diensthoofd Burgerzaken) geeft alle praktische info over hoe je de dag van de verkiezingen zelf een geldige stem kan uitbrengen.


Gratis - vooraf inschrijven
Max. 45 personen
Organisatie: Bib Boutersem


Op zoek naar info over onze Leesgroep? Ga naar onze Leesgroeppagina!
Zoek in (ook voorbije) activiteiten:   

Voorbije activiteiten

Leesgroep: Op zoek naar Ramona (Kader Abdolah) - Maandag 19 februari
Bijeenkomst van de leesgroep van de bib.
Spelletjesvoormiddag - Zaterdag 17 februari
Kinderen (4 tot 12 jaar) en hun ouders kunnen spelletjes uit de Spelotheek van de bib komen uitproberen. Er zijn begeleiders aanwezig.
Poëzieweek: Open mic - Zaterdag 27 januari
N.a.v. de Poëzieweek worden er tijdens de openingsuren gedichten voorgelezen in de bibliotheek.
Leesgroep: Steen voor steen (Liselott Willén) - Maandag 11 december
Bijeenkomst van de leesgroep van de bib.
De Universiteit van Boutersem (IV) - Woensdag 6 december
De vierde sessie van de Universiteit van Boutersem waarin 3 (buiten)gewone inwoners van Groot-Boutersem hun expertise delen met het publiek.
Workshop Voorlezen - Maandag 20 november
Katleen Everaerts geeft tips om een verhaal duidelijk maar vooral met meer plezier en expressie te brengen.
Lezing: De toekomst van de landbouw - Woensdag 8 november
Wim Moyaert (Boerenforum) geeft zijn visie op de toekomst van een duurzame landbouw en voedselproductie.
Digiwijs: Documenten opslaan en delen in de cloud - Dinsdag 24 oktober
In deze infosessie maakt Ilse Depré je wegwijs in de wereld van de 'cloud'. (10u-12u)
Lezing: Artificiële Intelligentie - Woensdag 18 oktober
Artificiële Intelligentie is hier om te blijven. Filosoof Lode Lauwaert (KULeuven) staat stil bij de ethische aspecten van deze alomtegenwoordige technologie.
Leesgroep: Meisje, vrouw, anders (Bernardine Evaristo) - Maandag 16 oktober
Bijeenkomst van de leesgroep van de bib.