Nieuws   

Zoek in nieuws:

Zelfuitleen is een feit!

08/12/2010 10:17:40

Het is dan zover! Na een lange periode van plannen en voorbereiden is alles klaar om met zelfuitleen van start te gaan!

Voor jullie, bibliotheekgebruikers, zullen enkele dingen veranderen. Die veranderingen zetten we hieronder even duidelijk op een rijtje. Het lijkt misschien veel, maar we geloven dat het systeem genoeg voor zichzelf spreekt zodat je na enkele bezoeken het idee zal hebben dat de bib nooit anders gewerkt heeft.

De grootste wijziging is uiteraard dat je vanaf nu aan 2 spiksplinternieuwe zelfuitleenbalies je eigen materialen kan terugbrengen en nieuwe materialen kan ontlenen. Voor de teruggebrachte materialen staan naast de zelfuitleenbalies karren waar je de boeken, eens je ze hebt uitgeschreven, op kan zetten. Niets belet andere bibliotheekbezoekers trouwens om net teruggebrachte boeken die hen interesseren meteen zelf te ontlenen. (teruggebrachte cd’s en dvd’s moeten nog wel op de balie gelegd worden zodat de baliemedewerkers ze kunnen nakijken en de doosjes weer op slot kunnen doen)

Technisch gezien gebeurt de registratie van het ontlenen en terugbrengen via RFID: een platte chip die ondertussen in elk van de 45000 materialen in de bib is aangebracht. Die wordt van op afstand gelezen door de materialen één voor één op een rechthoekig vlak in de zelfontleenbalies te leggen. Je wordt daarbij begeleid door ons nieuwe computersysteem met aanraakschermen. Op de nieuwe balies liggen ook instructiebladen waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je dingen ontleent, terugbrengt of verlengt. Voor de nieuwsgierigen: onderaan dit artikel vindt je deze instructiebladen trouwens ook terug als downloadbare pdf-bestanden.

Het voordeel van zelfuitleen is dat, eens het systeem goed draait, de bibliotheekmedewerkers meer tijd zullen krijgen om op jullie vragen in te gaan, mee tussen de rekken materialen te helpen zoeken enzovoort. Uiteraard zullen in de toekomst steeds bibliotheekmedewerkers klaar blijven staan om je te helpen met het uitlenen en terugbrengen van materialen als je dat wil.

Glijdend saldo

Een van de neveneffecten van zelfuitleen is dat we overstappen naar een nieuw betaalsysteem. Omdat het niet praktisch zou zijn als je bij elke ontlening van cd’s of dvd’s of bij elke boete toch weer onmiddellijk naar de balie moet om te betalen geldt vanaf nu een systeem van een glijdend saldo. Dit wil zeggen dat je een tegoed of een schuld mag opbouwen.

Een tegoed opbouwen doe je door naar de balie te gaan en een bedrag te betalen dat je zelf kiest. De baliemedewerker neemt het geld aan en zet het bedrag op je lopende bibliotheekrekening. Je krijgt hiervan een ticketje met het betaalde bedrag en de nieuwe stand van je saldo. Je saldo wordt steeds getoond als je ingelogd bent in de zelfuitleenbalies, zodat je de stand van je rekening steeds in het oog kan houden.

Telkens als je een materiaal ontleent waarvoor leengeld vereist is (een cd of een dvd) of een materiaal terugbrengt waarop boete verschuldigd is zal er een stukje van je saldo afgetrokken worden. We staan toe dat je saldo zakt tot €20 onder nul voor je lidkaart geblokkeerd wordt en je weer naar de balie moet om je saldo aan te zuiveren. Op die manier beheer je dus zelf je schulden en tegoeden.

Bij het van start gaan met zelfuitleen staat het saldo van iedereen uiteraard op nul.

Dvd-doosjes zelf openen

Iets anders om rekening mee te houden is dat je vanaf nu de beveiligde dvd-doosjes zelf zal moeten openmaken wil je de schijfjes thuis kunnen bekijken. Tot nu toe deed de bibliotheekmedewerker dat voor jou. Om dat te kunnen doen hangt buiten de deur van de bibliotheekruimte (dus in de hal van het culturele centrum) een eenvoudig apparaatje waar je dat mee kan doen. De reden dat dit apparaatje buiten hangt is dat je eerst de in de bibliotheek opgestelde anti-diefstalpoorten gepasseerd moet zijn voor je de doosjes mag openmaken.

Koerswijziging: oude vertrouwde lidkaart

De laatste weken is er nog een onverwachte koerswijziging doorgevoerd i.v.m. de lidkaarten. Zoals je wellicht weet waren we van plan om de oude lidkaarten te vervangen door de elektronische identiteitskaart. Tijdens ons voorbereidend werk van de laatste weken waarin we zoveel mogelijk van jullie identiteitskaarten al wilden koppelen met jullie oude lidkaart hebben we echter moeten constateren dat er te veel technische problemen waren met het systeem van de e-id. Bij minstens één op tien mensen had de kaartlezer problemen met het lezen van de chip. Die mensen gingen dus ook problemen blijven ondervinden bij de zelfuitleen, wat onaanvaardbaar is. Om die reden hebben we noodgedwongen de beslissing genomen de oude lidkaarten te blijven gebruiken. Aan elke zelfuitleenbalie staat er dus nu een scanapparaatje dat je oude lidkaart feilloos en supersnel leest.

We danken in ieder geval iedereen die in de laatste weken voor de vakantie toch al zijn identiteitskaart liet koppelen met zijn lidkaart. (die mensen worden trouwens beloond met hun elektronische foto die getoond wordt op de zelfuitleenbalie eens ze ingelogd zijn)

Reservaties

Een laatste ding om rekening mee te houden is het afhandelen van reservaties. Het afhalen van reservaties blijft ongewijzigd: je vertelt aan de baliemedewerker dat je bericht hebt gekregen dat je reservatie klaar ligt aan de balie; die zal je het materiaal geven en op je kaart zetten. Wat dat betreft dus geen verandering. Enkel bij het binnenbrengen van een materiaal dat door iemand anders is gereserveerd is er iets nieuws. Bij het terugbrengen van dat materiaal zal op het scherm getoond worden dat het door iemand is gereserveerd en word je gevraagd het af te geven aan de balie. Er rolt ook onmiddellijk een ticketje uit de printer waar diezelfde boodschap nog eens op staat. We vragen je dus het materiaal èn het ticketje aan de baliemedewerker af te geven.

De eerstkomende weken zullen zeker spannend zijn. We zetten dan ook extra baliemedewerkers in om het bibliotheekbezoek na de vakantie in goede banen te leiden.

We kijken er alvast naar uit om jullie terug te zien!
Tot gauw!

Instructies ontlenen
Instructies terugbrengen
Instructies verlengen