Activiteiten

Leesgroep: Broere + Tegenwoordig heef iedereen sorry (Bart Moeyaert)

Bijeenkomst van de leesgroep van de bib.
• Maandag 27 januari 2020 om 20u

Lees vooraf een boek en bespreek het in kleine groep o.l.v. (literair) journaliste Katrien Elen.

- De bib bezorgt iedereen tijdig een exemplaar van het boek
- Vijf keer per jaar. Je schrijft in per sessie

Opgelet! Inschrijven voor 5 januari!

Nieuwtjes en verslagen van voorbije bijeenkomsten op onze

Leesgroeppagina

Gratis
Inschrijven voor 5 januari!
Maximum 12 personen!
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: Planeet Aarde

Geoloog Manuel Sintubin laat zijn licht schijnen over onze dierbare planeet tegen de achtergrond van de klimaatverandering.
• Woensdag 5 februari 2020 om 20u

De klimaatkwestie door de ogen van een geoloog
 
Met de regelmaat van de klok worden we in de media overspoeld met doembeelden over de toestand van de natuurlijke wereld rondom ons. Het klimaat warmt op, de oceanen veranderen in een soep van plastiek, de zesde massa-extinctie staat voor de deur. Kortom, wij brengen het voortbestaan van onze planeet in gevaar. Alleen zo’n uitspraak doet een geoloog de wenkbrauwen al fronsen. Ze geeft vooral blijk van een gebrek aan kennis over onze levende planeet.

De geoloog is inderdaad best geplaatst om vanuit een aards perspectief naar onze toekomst, net door te kijken in het geologische verleden. En dan zien we dat onze levende planeet een robuust systeem blijkt te zijn dat het al meer dan vier miljard jaar uithoudt in een steeds veranderende kosmische omgeving, maar vooral ook dat de aardse systemen tegen een stootje kunnen. Het grote planetaire experiment dat de mens aan het uitvoeren is, vormt dan ook geen bedreiging voor het voortbestaan van Planeet Aarde. Het stelt alleen maar de mens zelf voor grote uitdagingen, waarvan we nu pas de omvang echt beginnen te zien.

Manuel Sintubin is geoloog aan het departement Aard- en Omgevingswetenschappen van de KU Leuven

Gratis - vooraf inschrijven
Organisatie: Bib Boutersem

Vertelconcert: Cellosuites van Bach op viool

Johan Van Hulle vertelt in een intieme setting over de cellosuites van Bach en speelt ze op viool.
• Vrijdag 14 februari 2020 om 20u

Een van de zovele meesterwerken van Bach – maar wel een unieke parel in zijn hele oeuvre. In een muzikale causerie brengt Johan je het boeiende verhaal van deze suites en speelt ze daarbij ook zelf op viool.

De wijze waarop hij je door de suites meeneemt maakt deze muziek zeer toegankelijk – ook voor wie er niet mee vertrouwd is.

Johan Van Hulle is zowat een muzikale duizendpoot op strijkinstrumenten: viool – barokviool – altviool en viola da gamba.

Hij speelt deze instrumenten in de meest uiteenlopende muziekgenres in diverse vaste en projectensembles. Zo is hij gambist van het barokensemble “La Lumagne”, speelt hij in Parijs met het ensemble “Les Muses s’aMusent” en is hij ook violist in de band “One for the Road” waarmee hij folk, Klezmer, jazz en café chantant speelt.


Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: Cyber-spionage

Worden al onze digitale handelingen gevolgd? Of erger nog: zelfs beïnvloed? En wie zit daarachter? Digitaal forensisch expert Bart Vanautgaerden geeft in deze lezing een inkijk in de wereld van digitale spionage.
• Woensdag 19 februari 2020 om 20u

Cyber-spionage: revolutie of evolutie?

Recente verhalen van klokkenluiders zoals Edward Snowden of van websites zoals WikiLeaks suggeren wereldwijde cyberspionagenetwerken. Tegelijk bereiken ons meer en meer berichten over computerinbraken zoals bij multinationals zoals Sony Pictures, inmenging bij de verkiezingen in de Verenigde Staten of dichter bij huis, Belgacom. De populaire media laat doorschijnen dat computerhacking alomtegenwoordig is en kinderspel. Hangt ons een cyberoorlog boven het hoofd of is die al aan de gang? Maar zijn deze fenomenen wel zo nieuw en hoe werken deze misbruiken precies? Is de traditionele spion nog wel relevant? En wat is de rol van de overheden hierin?

Tijdens deze lezing geeft de spreker een overzicht van de recente gebeurtenissen en deelt ervaringen uit eigen onderzoek. We bekijken van dichtbij hoe inbraken technisch werken met tal van voorbeelden. Daarnaast belichten we ook de impact op onze persoonlijke levenssfeer alsook de effecten op langere termijn voor de maatschappij.

Bart Vanautgaerden is een gecertificeerd auditor, digitaal forensisch expert en computervirusonderzoeker. Hij is al 20 jaar actief in de sector van computer- en digitale netwerkbeveiliging, met een focus op digitaal forensisch sporenonderzoek van beveiligingsincidenten. In deze periode was hij actief in de militaire en financiële sector waar hij onderzoek deed naar digitale misbruiken (virussen, interne fraude en externe computerhacking, sabotage) en het optimaliseren van informaticaveiligheid. Deze ervaringen benutte hij ook voor analyse van gouvernementeel gesponsord computermisbruik, zowel binnen als buiten Europa.

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Kindernamiddag: illustrator Jan De Kinder

In deze namiddagactiviteit combineert auteur en illustrator Jan De Kinder vertellen, voorlezen en illustreren. Hij vertelt over de inspiratiebronnen en het ontstaan van zijn boeken.
• Dinsdag 25 februari 2020 om 14u

Jan De Kinder vertelt, leest fragmenten voor, illustreert ter plekke, en bouwt samen met de kinderen stapsgewijs een vertelling op.

Hij heeft het over de rol van de illustrator in een prentenboek en vertelt over de samenwerking met de auteur en de uitgever. Hij geeft aan hoe hij kwetsbaarheid, gevoeligheid en sfeer in een illustratie probeert te leggen. Hij heeft het over tekenmaterialen en technieken...

De bib reserveert een aantal plaatsen voor de kinderen van de krokusvakantieopvang van Stekelbees.

Daarnaast zijn 15 plaatsen beschikbaar voor iedereen die zin heeft en tussen 7 en 11 jaar oud is. Vooraf inschrijven!

Jan De Kinder schrijft en tekent en soms staat hij op een podium. Hij groeide op tussen Lebbeke en Wieze en woont nu in Tienen met vier vrouwen en een kater. Jan studeerde toegepaste grafiek aan het Sint Lucas te Brussel. In Leuven volgde hij een opleiding tekenkunst en grafiek aan het SLAC. In 2002 debuteerde Jan met het prentenboek Mathilde. Sindsdien werd zijn werk al vertaald in 16 talen. In zijn tekeningen en verhalen gaat Jan op zoek naar directe vertelkracht, humor, sfeerschepping en het weergeven van emoties. Zijn lievelingskleur is rood, in alle mogelijke schakeringen.

Naast tekenen en schrijven heeft Jan een passie voor eenwieleren, circus, theater, straattheater, improvisatie, clownerie en vertellen.


Opgelet: 15 plaatsen beschikbaar
Leeftijd: 7 tot 11 jaar
Gratis - vooraf inschrijven
Organisatie: Bib Boutersem, Huis van het Kind, Stekelbees

Lezing: Wilde bijen

Bioloog Pieter Vanormelingen brengt het fascinerende verhaal van een nuttige maar weinig bekende insectensoort. (org. Milieudienst Boutersem i.s.m. Bib Boutersem)
• Woensdag 4 maart 2020 om 20u

De diversiteit en levenswijze van onze wilde bijen

Bijen zijn een soortenrijke groep met in België een dikke 400 waargenomen soorten die geniet van een positief imago doordat ze belangrijk zijn voor de bestuiving van veel gewassen en wilde bloemen. Desondanks is de diversiteit en levenswijze van wilde bijen weinig bekend bij het brede publiek. Hoewel ze allemaal afhangen van nectar en stuifmeel die ze verzamelen op bloemen, hebben ze immers een hele waaier aan verschillende levenswijzen. We leren hoe de levenscyclus van wilde bijen in elkaar zit, en wat de verschillende soorten nodig hebben om ergens te kunnen voorkomen. We bekijken welke veranderingen onze bijenfauna heeft ondergaan de afgelopen eeuw, en welke trends zich de afgelopen jaren afspelen. We maken ook kennis met de wilde bijen die in onze regio voorkomen, en leren tenslotte wat gedaan kan worden voor het behoud van wilde bijen in het landschap, en meer specifiek ook in tuinen.

Wie: Pieter Vanormelingen

Org. Milieudienst Boutersem i.s.m. Bib Boutersem

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Milieudienst Boutersem i.s.m. Bib Boutersem

Lezing: Zwarte gaten in de schijnwerkers

Joost Verheyden (VVS Capella) zoomt in op zwarte gaten en geeft een stand van zaken over deze mysterieuze fenomenen.
• Woensdag 11 maart 2020 om 20u

Zwarte gaten zijn bij de grootste mysteries in het heelal. We proberen er ons allerlei bij voor te stellen, vaak moeilijk en zonder een goed resultaat. Films zoals "Interstellar" spelen zich af in de nabijheid van een zwart gat. Onze kennis eindigt daar waar een zwart gat begint. En toch... Wat weten we ervan? Waar eindigt onze kennis? Tijd om even de schijnwerpers op zo'n zwart gat te richten!

In deze lezing proberen we met recente inzichten - in een heldere taal - een deel van de sluier op te heffen. En dat zonder speculaties: we blijven binnen de grenzen van de kennis.

Geen voorkennis vereist, voor jong en oud!

Wie: Joost Verheyden (VVS Capella)

vvscapella.be

Gratis - vooraf inschrijven
Organisatie: Bib Boutersem i.s.m. VVS Capella

Lezing: Gamen

Een expert van de Gezinsbond wijdt bezorgde (en andere) ouders in in de wereld van het gamen.
• Woensdag 25 maart 2020 om 20u

Favoriet tijdverdrijf van massa's jongeren, grote ergernisbron van vele ouders. Wat maakt het allemaal zo leuk en aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, wat zijn de valkuilen en risico's en hoe hou je het binnen de perken? Deze sessie dompelt je onder in de wereld van het gamen, geeft uitleg en tips en tilt je moeiteloos van het beginnerslevel naar dat van expert.

Opgelet: maximum 30 personen!
Doelgroep: 6 – 16 jaar

Organisatie i.s.m.
Gezinsbond
Veilig Online
Child FocusOpgelet: maximum 30 personen
Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: i.s.m. Gezinsbond en Child Focus

Lezing: Tips voor minder vlees

Voedingsdeskundige Kristina Denissen geeft tips om lekker en gezond vegetarisch te eten.
• Woensdag 1 april 2020 om 20u

Steeds meer mensen eten minder vlees en de voedingsproducenten spelen hierop in. Het aantal vegetariërs en veganisten neemt toe. Minder vlees eten is immers gezond en goed voor het milieu.

Wil je zelf ook meer vegetarisch eten en zoek je informatie en inspiratie om dit op een verantwoorde manier te doen? Hoe kies je uit het groeiende aanbod in de winkels? Wat zijn verantwoorde keuzes en wat laat je best liggen? Waarop kan je letten?

Samen overlopen we de aandachtspunten en de verschillende soorten vleesvervangers. We wisselen in een interactieve sessie tips en ideeën uit en er wordt voldoende tijd gegeven om vragen te stellen.

Kristina Denissen is psycholoog van opleiding met een grote passie voor koken en vooral voor gezonde voeding. Ze heeft zich daarom omgeschoold tot Voedingsdeskundige en begeleidt mensen naar een gezondere levensstijl waar gezonde voeding 1 van de pijlers is. Verder geeft ze infosessies en kookworkshops waarbij extra aandacht wordt gegeven aan mensen met allergieën en intoleranties.

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: Kerken en klokken van Boutersem

Heemkundige Kring Velpeleven Boutersem nodigt de heer Jef L. Teugels uit voor een lezing over het klinkend erfgoed van Boutersem.
• Woensdag 8 april 2020 om 20u

Jef L. Teugels heeft een ruime ervaring op het gebied van inventarisatie van klokken in Westkaap (in Zuid-Afrika) en van luidklokken in Oost-Brabant.  Een verkenning en inspirerende getuigenis in woord en beeld.

Naast de heer Teugels geeft burgemeester Chris Vervliet informatie over het kerkenplan van Boutersem.
 
De laatste systematische klokkeninventarisatie in het aartsbisdom dateert van - verschiet niet  - 1918, ruim 100 jaar geleden dus.  En ondertussen hebben we nog Wereldoorlog II meegemaakt waarbij ook in Boutersem talrijke klokken werden opgeëist door de bezetter om er oorlogstuig mee te produceren.  We waren meteen ver weg van het begrip vredesklok of paasklok.
De herbestemming van kerken is in volle ontwikkeling.  Het thema van deze voordracht is dan ook bijzonder actueel.  We beschikken nu niet alleen over een volledige goed gedocumenteerde inventaris van de Boutersemse luidklokken, maar ook over de kenmerken en eigenschappen van dit bijzonder cultureel erfgoed.    

Hopelijk zal een betere kennis van hun eigenschappen, functies en historische waarde leiden tot meer waardering voor ons sonoor erfgoed.

Een initiatief van Heemkundige Kring v.z.w. Velpeleven i.s.m. Bib Boutersem

Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Heemkundige Kring v.z.w. Velpeleven i.s.m. Bib Boutersem

De universiteit van Boutersem

De eerste sessie van de Universiteit van Boutersem waarin 3 lokale experten hun kennis delen.
• Woensdag 6 mei 2020 om 20u

Op een "lesavond" van de Universiteit van Boutersem geven drie dorpsgenoten een presentatie van een kwartiertje over een sterk afgebakend thema dat met hun beroep, hobby of toevallig kennisgebied te maken heeft. De titel van de presentatie heeft de vorm van een vraag en is bedoeld als teaser voor het publiek.

De vragen die deze avond behandeld zullen worden zijn:

  • Vervangen we binnenkort chauffeurs door LiDAR's? (Nick Van den Broeck)
  • Is onze democratie een erfenis van de Grieken? (Alex Parementier)
  • Waarom moeten we NU handelen om de klimaatopwarming tegen te gaan? (Veerle Roosens) (onder voorbehoud)Gratis - vooraf inschrijven!
Organisatie: Bib Boutersem

Lezing: Aantekeningen bij een moord

Peter Vermeersch doet een persoonlijk verslag van zijn deelname aan een assisenjury. Een zoektocht naar recht en rechtvaardigheid.
• Woensdag 3 juni 2020 om 20u

Over assisen: een zoektocht naar recht en rechtvaardigheid

Peter Vermeersch praat over 'Aantekeningen bij een moord' (De Bezige Bij, 2019), het boek dat hij schreef naar aanleiding van zijn deelname aan een assisenjury. 'Aantekeningen bij een moord' is literaire non-fictie en biedt aan de hand van een concrete strafzaak een unieke, indringende blik op geweld en rechtspraak. Het is naast een ontroerende, persoonlijke reportage, een zoektocht naar vormen van rechtvaardigheid en troostend rechtsherstel in onze tijd.

Peter Vermeersch (1972) is hoogleraar politieke wetenschappen aan de KU Leuven en schrijver. Naast academische stukken publiceert hij essays, proza en poëzie. In 2014 verscheen van zijn hand 'Ex. Over een land dat zoek is', dat werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Bob den Uylprijs, de Gouden Uil en de E. du Perronprijs. In 2019 verscheen 'Aantekeningen bij een moord’.

Organisatie: Bib Boutersem

Op zoek naar info over onze Leesgroep? Ga naar onze Leesgroeppagina!
Zoek in (ook voorbije) activiteiten: